Kerékpárral felfedeztük Túristvándit, a Felső-Tisza gyöngyszemét

XVIII. század végén épült vízimalom páratlan egész Közép-Európában.

Túristvándi, távol a nagyvárosi forgatag zajától, a Felső-Tisza vidékén található. Az Öreg-Túr partján megálltunk egy pihenőre, mert hiába nincs a környéken nyüzsgő városi élet, attól még bőven akad látnivaló a környéken.

A XVIII. században a térséget még szinte összefüggő mocsaras erdőségek borították. A Tisza szabályozása sokat lendített a gazdaság és a környék életén, mert növekedett a lakosság lélekszáma, gazdálkodás átalakulásával a mezőgazdaság is fejlődésnek indult.

A település életében nagy szerepet töltött be az évszázadok során a vízimalom. Első írásos emlékeink 1315-ből származnak, de a jelenlegi formáját Mária Terézia korához, az 1752-es évhez kapcsolják.

A kerékpárokat az épület mellett letámasztottuk és közelebbről is szemügyre vettük az Öreg-Túr partján álló, népi stílusú épületet. A fazsindelyes tetőszerkezet masszív megjelenést sugall, a kicsiny ablakok pedig gondoskodnak arról, hogy megfelelő fény jusson az épületbe. A teraszokról még közvetlenebb a legszebb szelíd-vad folyó panorámája.

A három alulcsapós vízikerék 10, 5-11, 5 méteres magasságú, így méreteihez igazodva hatalmas kerekekkel látták el. Ha nem is vagyunk jártasak egy malmok működésében, nem kell aggódni, ugyanis a vízimalom gondnoka lelkesen válaszol minden kérdésünkre. Megtudtuk tőle,hogy három alulcsapós vízikerék azt jelenti, hogy a víz alulról nyomja meg a kerekeket.

6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő vízimalom nyugati oldalát a partoldalba építették, a többi része cölöpökön áll.

A malom még jelenleg is működőképes. A gondnok elmesélte, hogy muzeális őrlést végeznek rajta, ilyenkor látható, hogyan őrölte a lisztet a két hengerszék.

Közben csak egyfolytában halljuk az információkat az épület életéről, mert annyi mindent átvészelt a hosszú évek alatt. Az ipari műemléket 1995 és 1998 között újította fel a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

A Túr egészen a romániai Avas-hegységben ered, onnan kanyarog néha csendesen, néha nagy eséssel, amikor belép hazánkba. Heves folyásúnak tartják, áradásai sebesen követik egymást, ezért nem árt óvatosnak lenni vele. Kölcse előtt két ágra szakad: Új-Túr Szatmárcsekénél, míg Nagyarnál további két ágra szakad. A folyón rendszeresek a vízitúrák.

A falu fejlődése se elhanyagolható, ugyanis Túristvándi önellátó lett, ez azt jelenti, hogy maguk állítják elő az alapélelmiszereket.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!