Kerékpártúra a Bodrog és a Long-erdő körül

Keveset hallhattunk a Long-erdő természetvédelmi területről, mert 1123 hektáros területe még szinte érintetlen.

Sárospatakon átkelve a Bodrog-hídon, rögtön balra fordulunk a gát irányába. Aszfaltozott szakaszt elhagyva a Bodrog töltésén haladunk, erre gravel, mountenbike kerékpárok alkalmasak. Két kisebb falu (Halászhomok és Vajdácska) található a közelében, így a csend, az állatok, az érintetlen természet közvetlen közelről ragad magával.

Tele morotvákkal, kis tavakkal, tocsogós-lápos területekkel, ártéri erdők veszik birtokba a Long-erdőt. Jelenleg az árvíz miatt nem járható, de száraz időben sok izgalmat tartogat. A víz felszínén tavirózsa és a nedves partokon nyári tőzike él.

Az állatok valóban háborítatlan területen élhetnek, többek között a szürke gém, nagy kócsag, kabasólyom, kék meztelen csiga vagy akár a fekete gólya fészkelhet.

Különlegességét az adja ennek a természetvédelmi területnek, hogy egy folyóparton, alig kétszáz méterrel a tengerszint felett a hegyi fafajták kényelmesen megélnek, mint például a bükkelegyes gyertyános-tölgy.

A gát végéhez érve Alsóberecki településen találjuk magunkat. A falu határában újra a Bodrog hídján tekerünk át. A folyó 65 kilométer hosszú, ebből a szlovákiai oldalon csak 14 kilométer található. Hamarosan a Ronyva-patak és a Bodrog összefolyásánál járunk. Innen már aszfalton folytatjuk tovább az utunkat.

A zempléni Sátor-hegyek magasodnak már előttünk. Sátoraljaújhelyt kikerülve ráfordulunk a kerékpárútra, amely visszavisz minket a Bodrog-parti Athén, azaz Sárospatak hangulatos utcáira.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!