Kerékpártúra a Kőszegi-hegység nyugati peremén

Szeptember elseje óta már nem tudunk olyan könnyedén áttekerni a határokon, de egy kis élménybeszámolóval visszahozhatjuk a nyári kalandokat.

Az osztrák határhoz közel élő bringások sokszor látogatják meg a szomszédainkat, ugyanis emelkedőkben, látnivalókban gazdag a táj és az utak kiváló minőséggel rendelkeznek. Szombathelytől csak 16 kilométerre található Pornóapáti, ahonnan már csak néhány pedálfordulattal a határ másik oldalán lehetünk.

Fotó Kóbor Zoltán

Pósaszentkatalin az első nagyobb osztrák község, amely 1920 előtt még Magyarország része volt. Jelenleg Németlövő-Csejke településrészhez tartozik. Szent Magdolna kápolnájának csodatevő forráskútja különösen a 17. században volt kedvelt zarándokhely

Fotó Kóbor Zoltán

Fotó Kóbor Zoltán

Ezeknek az osztrák településeknek van egy jellegzetes hangulata. A völgyben vagy akár a hegy tetjén is építettek házakat, így a hirtelen ránk mosolygó, gyakran 10 % feletti emelkedő egyáltalán nem meglepő.

Fotó Kóbor Zoltán

A zöld dombok és a virágos kertek látványa frissítően hat, de a városok utcáin se látni szemetet, sőt kátyúk se nagyon nehezítik a bringások életét.

Fotó Kóbor Zoltán

Fotó Kóbor Zoltán

A nyári hónapok tartogattak hirtelen jövő felhőszakadásokat, de egy régi bringás mondás szerint, akkor kell menni, amikor jól esik.

Fotó Kóbor Zoltán

Fotó Kóbor Zoltán

Viszont a nyári meleg hamar megszárítja a ruhákat és a mosolyt is visszacsalja a bringás arcára.

Fotó Kóbor Zoltán

Léka egész közel, csupán 13 kilométerre található Kőszegtől. 1656 és 1669 között épült a Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt plébániatemploma, melynek építtetője Nádasdy Ferenc volt. A templom altempomában nyugszik a családja és rajtuk kívül a Draskovich család és ágoston rendi szerzetesek. A város főterén álló Mária-oszlopot 1719-es pestis után állították.

Fotó Kóbor Zoltán

Léka várát valószínűleg a 13. század elején építették. A Kőszegiek, majd a Kanizsaiak is laktak benne, ezért fokozatosan bővítették és lakhatóbbá tették. Napjainkban egy alapítvány karolta fel az épületeket, így fokozatosan renoválták, történeti múzeumot, koncerttermet alakítottak ki.

A Kőszegi-hegység nyugati oldalán kanyargó út vezet a határhoz, az erdők szoros ölelésében érezhető a friss természet illata. Emellett az állatokra is nagy figyelmet kell fordítani, ugyanis ez az otthonuk, ahová a turisták, bringások csak látogatók.

Fotó Kóbor Zoltán

Fotó Kóbor Zoltán

Fotó Kóbor Zoltán

Csajta, az utolsó osztrák település a magyar határ előtt, mely már a kelták és a rómaiak is lakták. Áttekerve a határon csupán 15 kilométer maradt Szombathelyig.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!