Kerékpártúra Hollókőn, az UNESCO Világörökség helyszínén

A  Nógrád megyei Hollókőn bringáztunk, hogy megismerjük Magyarország egyetlen faluját, amely az UNESCO világörökségi listán szerepel.

Ez a dimbes-dombos vidék sokak számára még ismeretlen, pedig lélegzetelállítóan szép. Hollókő méltán érdemelte ki az ország UNESCO világörökségi címét 1987-ben. Már az odavezető út is ámulatba ejtő, néhány kanyar után az emelkedő tetején vár minket a falu.

Alig több mint 350 fő lelket számláló közösség aktívan éli életét, nem egy hagyományos szabadtéri múzeumfalu. A 17-18. században kialakított falu mindmáig megőrizte hagyományos településformáját, ezért lakói festői környezetben rendeltetésszerűen használják az épületeket. Az ófalu “bejáratánál” egy virágos park jelzi, hogy a hagyományok ápolása a település része. A különleges harangsor az ünnepekkor összehívja a lakosokat és az ide érkező turistákat.

Találunk itt szatócsboltot, fazekas házat, kalácsos pékséget, bőrművest, sőt gyerekeknek palóc játszóházat is. Jeles ünnepek alkalmából a lányok magukra öltik a híres hollókői népviseletet, amely régen a család anyagi helyzetét is tükrözte.

Az ófalu központjában álló fatornyos római katolikus templom Tours-i Szent Márton püspökről kapta nevét. Körülötte sorakozik 67 védett kontyolt nyeregtetős parasztház, a helyi hagyományok, a népviselet és a gasztronómia is a Világörökség részét képezi.

Az 1909-es nagy tűzvész után szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték a házak tetejét, hogy megőrizzék eredeti formájukat.

A macskaköves utcán gurulva megpillantottuk a hollókői várat is, amit az elmúlt években felújítottak. Több irányból is meg lehet közelíteni, a fenti parkolóban Holló Jankó meséjéhez kapcsolódó játszótéren a gyerekek kedvükre merülhetnek el az önfeledt játékba, mielőtt bevennék a várat.

A kéktúrások és bringások is találnak magunknak felfedezni váró útvonal, hiszen az ófalu végében egy tábla is segít az eligazodásban.

Ez a kerékpárút elvisz a 7 kilométerre lévő Rimócra, majd Szécsényre is könnyedén eltekerhetünk. Ugyanazon az úton juthatunk vissza Hollókőre, vagy választhatjuk a gyér forgalmú közúton való tekerést, amely változatos és kellemes emelkedőkkel tarkított.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!