Kipróbáltuk az olimpiai hegyikerékpár pályát Nagykovácsiban

Dombok, vályúk, döntött kanyarok, mászás és gurulás – színtiszta élvezet. Két útvonal – egy könnyebb kék és egy nehezebb piros – közül lehet választani a Crosskovácsi ring mtb XC pályán.

A startpont Budapesthez igazán közel, Nagykovácsiban található az Eötvös Lóránd utca sarkán, a Szent Sebestyén kápolna mellett. A pálya kiváló, az élmény röviden: wáo.

A kijelölt kör egyirányú, szemüveg, kesztyű és bukó használata kötelező, illetve elvileg ez egy zárt útvonal, amin nem szabad kirándulni, kutyát sétáltatni. Azért figyeljetek, mert ez az információ csak ahhoz jut el, aki a Rajt/Cél ponton elolvassa a táblát! Turistaútvonal keresztezés kétszer fordul elő, de ez jól láthatóan ki van írva a turisták számára.

Két útvonal került kijelölésre, egy „könnyen kerékpározható” kékkel (4,5 km) és a „technikai pálya” pirossal (6,5 km). Sok esetben a piros csak letéréseket tesz a kékről nehezebb szakaszokkal tarkítva. Én a piros pályát választottam.

Eltévedni lehetetlen, a jelzések végig egyértelműek és jól látható helyen vannak, időnként több egymás közelében. A pálya egy bemelegítő mászással indul, ami jól esett az 5 fok körüli hőmérsékletben a gurulás előtt. Az emelkedők valóban emelkednek, de egy picit hosszabbat kivéve bőven azelőtt véget érnek, hogy megunnánk, vagy nagyon elfáradnánk. Vannak épített ugratók, de ezek kikerülhetők, a talaj pedig szinte sehol sem köves, tehát nem a kerék alól kigördülő elemektől válik a pálya technikássá.

Az emelkedők döntően széles utakon vannak, a gurulások inkább single trailek, amik közben találkozunk izgalmas döntött kanyarokkal, hullámos szakaszokkal, ugratókkal és vályúkkal, amelyek falai közelítenek a függőlegeshez. Különleges élmény belegurulni és lendületből kibukkanni a túloldalon.

Az avar sokat takar, ezért óvatosan vágtam neki, igyekeztem az útviszonyoknak megfelelően megválasztani a sebességemet. Sikerült. Annak ellenére, hogy teljesen ismeretlen pályán mentem és nem is vagyok gyakorlott ezeken, minden pillanatot élveztem. Jó volt kicsit kimelegedni a meredekeken, el sem fáradtam, máris tökéletes talajon gurultam lefelé az erdő közepén. Egy pillanatra sem lehet unatkozni; tökéletesen váltják egymást az élmények, alig vagy túl az egyiken, jön is a következő. A kör végén úgy éreztem azonnal mennem kell még egyet, de ez a sötétedés miatt elmaradt, hiszen csak nappal használható a pálya.

Mindenkinek egyedülálló élményt tartogat, aki úgy érzi, otthonosan mozog erdei környezetben. Azonban aki nem ment még hasonló pályákon inkább lassabban fogjon neki, az lesz a legkisebb baj. Indulás előtt nézzétek meg a táblát, hogy tudjátok mi vár rátok. (A térkép nem É-D tájolású.)

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!