Könnyed kerékpártúra Debrecenben, a Tour de Hongrie kiinduló pontján

Debrecen hazánk második legnépesebb városa, ahonnan majd a Tour de Hongrie első napján a bringások versenybe szállnak.

A Cívisvárosnak sajnos még várnia kell a Tour de Hongrie versenyzőire és szurkolóira, hiszen a korona vírus miatt elhalasztják a kerékpáros versenyt, de addig is bemutatjuk, milyen lehetőségek vannak a megyeszékhelyen való kerékpározásra.

A város központjából indultunk el, a Kossuth térről, ahol a 16. századtól kezdve 300 éven át tartották a híres debreceni vásárokat. Mielőtt megindulnánk a Nagyerdő felé bringával, érdemes körbenézni a Piac utca és a tér látnivalói között. A 180 000 darab velencei üvegmozaik-darabból kirakott városcímer, a Millenniumi szökőkút mellett megtaláljuk Kossuth Lajos szobrát is. A Református Nagytemplom egyházi, történelmi és kulturális szempontból is jelentős helyszín. 1991-ben II. János Pál pápa is szolgált a Nagytemplomban, mielőtt megkoszorúzta volna az Emlékkertben a gályarabok emlékművét. Minden évszakban mozgalmas ez a Kossuth tér, nyáron például a virágkarnevál díszes menete hívja látogatóba a turistákat.

Bicajunkra ülve a kijelölt kerékpárúton indultunk el a Debreceni Egyetem főépülethez.

Ez Magyarország legrégebbi folyamatosan működő felsőoktatási intézménye. Júliusi napokon megtelik a környék fesztiválozókkal, akikre koncertek, kikapcsolódás vár.

Innen már csak egy karnyújtásnyira van a folyamatosan megújuló Nagyerdő természetvédelmi terület, melynek 1092 hektáros védett területén mintegy 700-800 növényfajt tartanak számon.

A 2015-ben megújult Békás-tó körül kellemes sétát tehetnek az ide látogatók. A gyerekekkel érkező bringások a Millenniumi játszótéren kapcsolódhatnak ki. Kerékpárjainkat letámasztva jól esett a friss tavaszi napsütésben ücsörögni a padon, látva azt, hogy a Cívisváros lakói, turistái szívesen sétálgatnak a parkban.

Kijelölt kerékpárúton lehet haladni, hogy a gyalogosokat és a futókat ne zavarják a bringások.

Elkanyarodtunk még Nagyerdő területén található a Gyógy-és Élményfürdő, az Állat- és Növénykert, valamint a Vidámpark felé is, hiszen a kiépített kerékpárút segítségével elérhetőek ezek a helyek.

Az út másik oldalán a Debreceni VSC Nagyerdei Stadionja található, amely Magyarország harmadik legnagyobb stadionja. Több mint húszezer néző befogadására képes, így 2016-ban a Debreceni Egyetem az ország első tanévnyitó stadionshow-ját itt rendezték meg.

Egyedi 1100 méter hosszú rekortán borítású futópálya öleli körbe a Stadiont.

A Stadion másik oldalán található a 34 méter magas Nagyerdei Víztorony, amelyet 1913-ban építettek. A műemlék épületből csodálatos kilátás nyílik a városra, és speciális távcső segítségével a múltba is visszatekinthetünk.

Ezután már újra a Debreceni Egyetem előtt találjuk magunkat. A városban egyre több helyen tekerhetünk biztonságosan kerékpárúton, amelyeket legtöbbször a gyalogos járda mellett építettek ki. A város főbb pontjait bringával is elérhetjük, de folyamatosan fejlesztik a kerékpáros-úthálózatot. Hamarosan a város egyik legnagyobb foglalkoztatójú gyógyszergyáráig kerékpárral is eljuthatnak a dolgozók. Reméljük nemsokára a Tour de Hongrie szurkolói, versenyzői, vagy a városba látogató bringások is megtapaszthatják a város kellemes légkörét.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!