Legtöbbször a gyerekek figyelmetlenségén múlik a kerékpáros közlekedési baleset

Számtalan veszély fenyegeti a gyermekeket az utakon: gyalogosként, utasként, vagy kerékpáron ülve.

Tavaly Komárom-Esztergom megyében összesen 35 gyermek sérült meg valamilyen közlekedéssel kapcsolatos balesetben, közülük hárman súlyosan. A balesetek közel harmadát a gyermekek figyelmetlensége okozta: kettőt gyalogosként, hetet pedig kerékpárosként ért baleset. Ha pedig az autós baleseteket nem számítjuk bele, akkor az esetek több, mint a felénél a gyerekek figyelmetlensége okozta a bajt. Ráadásul minden tavalyi, gyerekeket érintő kerékpáros balesetnél ők voltak a hibásak. Fontos kiemelni, hogy a gyalogátkelőhelyen a kerékpárosnak nincs elsőbbsége az autóssal szemben. Ráadásul biciklivel sokkal gyorsabban haladnak, az autósnak pedig kevesebb ideje van reagálni. A KRESZ szerint 12 év alatti gyerek szülői kísérettel sem kerékpározhat főúton.

A láthatósági mellény viselése lakott területen kívül kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott szürkületben.

A gyerekek szeretnek elengedett kormánnyal tekerni. Azonban ez tilos és nagyon veszélyes, mert a kerékpár úttartása nem biztosított, sorolta a kerékpározás veszélyeit Sólyáné Farkas Friderika, rendőr alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Gyalogosként is sokszor éri baleset a gyerekeket: 2020-ban a megyében összesen 8 alkalommal történt gyermekgázolás. Ebből négy esetben kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szabályosan átkelve ütötték el a gyermeket. Nagyon sokszor előfordul, hogy a kisgyermek váratlanul kirántja magát a felnőtt kezéből és átszalad az úttesten. Ilyenkor nagyon kevés ideje van a sofőrnek a reagálásra. Emiatt az óvodák és a bölcsődék közelében figyelmeztető táblákat helyezünk ki az autósok számára, hogy óvatosabban haladjanak. Az egyedül közlekedő nagyobb gyerekek pedig sokszor figyelmetlenek: parkoló autó, vagy busz takarásából futnak át az úttesten.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Hozzátette: a rendőrség rendszeresen jár óvodákba, iskolákba, hogy a gyereknek játékos formában tanítsák meg a helyes közlekedés szabályait, de a felnőtteknek, a szülőknek is nagy a felelőssége. A gyerekek nagyon őszinték. Az oktatásokon sokszor elmondják, hogy például a nagypapa átment a piroson, mert sietett. A felnőttek nem is gondolják, hogy a gyerekek ennyire fogékonyak. Pedig ha a szülők is mindig betartják a szabályokat, és meg is beszélik azokat a gyerekekkel, akkor ők is megtanulják azokat, szögezte le Sólyáné Farkas Friderika.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Sajnos az esetek nagy részében az autósok figyelmetlensége okozza a bajt: idén januárban 8 gyalogosgázolás volt. Közülük 7 történt kijelölt gyalogos átkelőhelyen, elsőbbség meg nem adása miatt. Ezek közül 2 esetben gyermeket ütöttek el. Gyalogos által okozott baleset nem volt. Gyakori eset, hogy a többsávos úton lévő gyalogátkelőhelyen a külső sávban levő autós megáll, átengedve a gyalogost, míg a belső sávban haladó autó továbbhajt. Egyrészt a járdáról lelépő gyalogosnak mindig elsőbbsége van a zebrán, másrészt a KRESZ előírja, hogy ha egy autó megáll az átkelőnél, akkor a másik sávban is meg kell állnia az autósnak. Hiszen ilyenkor a gyalogos az útra lelépve már takarásban lehet, olvasható a Komárom-Esztergom megye hírportálján.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!