Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten

Az emberek 22 százaléka használja fő közlekedési eszközként a biciklit, és csak két legendásan kerékpárbarát ország, Hollandia és Dánia előz meg minket

A fenti adatot Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára mondta pénteken a Kerékpárosbarát Település és a Kerékpárosbarát Munkahely díjátadó ünnepségen, Budapesten. Az idén 9 település és 11 munkahely részesült az elismerésben.

Magyarországon jelenleg 9100 kilométer kerékpáros útvonal található, ebből 5100 kilométer kerékpározásra kijelölt út, 4000 kilométer pedig önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút, mindebből 1250 kilométer 2010 óta létesült.

Az ITM államtitkára köszöntőjében ismertette, hogy a 2014-2020 közötti időszakban jelentős kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések valósultak, illetve valósulnak meg, összesen 200 milliárd forint értékben.

Elmondása szerint 2014-2020 között 2100 kilométernyi önálló kerékpárút épült, és további 2100 kilométeren kerékpárosútvonalat jelöltek ki a kisebb forgalmú közutakon táblázással, felfestéssel.

Ismertette, hogy 1,2 milliárd forint uniós támogatás felhasználásával a  Balatoni Bringakör mentén, a Sopron-Fertő vonalon, valamint a Felső-Tisza környékén valósulnak meg újítások. További 1,5 milliárd forint kormányzati forrásból, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen megvalósul a balatoni közbringarendszer, ami Magyarországon a tizedik közösségi kerékpárkölcsönző hálózat lesz, a 2014 óta létrejött fejlesztések nyomán ilyen rendszerek üzemelnek már Budapesten, Debrecenben, Esztergomban, Győrött, Hévízen, Kaposváron, Nagykanizsán, Szegeden és a Dráva mentén is.

A terveik szerint a teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelíti majd a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes közlekedési alternatívát adva a magyar embereknek – jelentette ki Schanda Tamás.

Az ITM-államtitkár kiemelte, az idén Magyarországon lesz a Giro d’Italia nagy rajtja, ami figyelemfelkeltő erővel bír, és remélhetően a májusi startot követő hónapokban sokkal többen kapnak majd kedvet a kerékpáros túrákhoz, vagy a mindennapi biciklizéshez – mondta Schanda Tamás.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!