Népszerű a Putnok közelében épült 11 kilométer hosszú kerékpárút

A gömöri várost Dubicsánnyal, illetve a másik irányba Serényfalvával összekötő aszfaltcsíkot már birtokba vette a lakosság

A bringások eddig a 26-os főúton közlekedtek Putnok közelében, amely a rendkívül nagy teher- és személyforgalom mellett sok veszélyt rejtett magában. A közlekedés és a sportolás mellett fontos szempont a biztonság. Nemcsak két keréken, hanem kocogásra, futásra is előszeretettel használják a környékbeliek.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Éppen ezért volt fontos, amikor bő egy évvel ezelőtt aláírták a kivitelezési szerződést, majd a munka is megkezdődött. A 11 kilométer hosszú kerékpárút nagyságrendileg 660 millió forintból valósult meg.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A kivitelezés már befejeződött, amit mindenki láthat, aki rendszeresen közlekedik Serényfalva és Dubicsány között, tette hozzá dr.Bárdosné Dudás Viktória projektmenedzsert. A pályázathoz kapcsolódó kommunikációs rendezvények és feladatok viszont elhúzódtak a vírushelyzet miatt. Első körben májusra terveztünk egy nagyobb rendezvényt, majd áttettük az új tanév kezdetére, de akkor se tudtuk megvalósítani. Szerettük volna már ekkor népszerűsíteni a kerékpáros közlekedést, de természetesen ezek a hónapok – mint ahogyan most is- elsősorban a vírussal szembeni védekezésről szólnak. Ezért átterveztük ezt a programelemet, hiszen az a célunk, hogy akik igénybe veszik a kerékpárutat, azok minden szempontból jól tudják használni. 

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Úgy döntöttek az illetékesek, hogy a gyerekek első körben a testnevelésóra, valamint szabadidős program keretében “bebiciklizik” a 11 kilométer hosszú szakaszt. Az egyik péczelis osztály az iskola elől indulva, Serényfalva felé vette az irányt, végigtekertek az elmúlt hónapokban elkészült aszfaltcsíkon. Ezzel egyrészt a kerékpáros- közlekedést is tanulják a diákok, másrészt egy testneveléshez kapcsolódó szabadidős tevékenységet is folytattak. Jó szívvel látjuk, hogy a lakosság birtokba vette a kerékpárutat, sokan és rendszeresen használják, folytatta dr. Bárdosné Dudás Viktória.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A bringa mellett kocogásra és sétára is használják az emberek, hiszen biztonságos. Most jó tapasztalatot szereztünk, ezért a közeljövőben ezekre a kisebb rendezvényekre fogunk koncentrálni, az iskolákkal szorosan együttműködve. Emellett elkészítünk egy 60 oldalas, színvonalas kiadványt, amelyben a kerékpáros-szövetség is szakmai segítséget nyújt számunkra. Ezt az információs füzetet is szétosztjuk a városban, hogy mindenki tisztában legyen a kerékpáros-közlekedés szabályaival. Elsősorban a diákok körében, de természetesen fontos, hogy a felnőttek , a közép- és idősebb korosztály számára is eljussanak ezek az információk, olvasható a Borsod megyei napilapban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!