Október 18-án ingyenes kerékpártúrával várja a bringásokat az Ipoly Túrarendszer

A szervezetünknek szüksége van a D-vitaminra, ezért használjuk ki az októberi napsugarakat és pattanjunk bringára.

Az októberi simogató napsütés arra csábít, hogy menjünk a szabadba, a friss levegőre és élvezzük a kerékpáron a természet őszi divatbemutatóját. A szezon még nem ért véget az Ipoly-mentén és október 18-án Balassagyarmatról induló 45 kilométeres kerékpártúrához lehet csatlakozni.

A reggel 8 órakor a balassagyarmati 1. Kerékpár Múzeum udvaráról indul. A Ipoly Aktív Túrarendszer célja, hogy népszerűsítsék a bringázást, minél többen tekerjenek a természetbe és megismerjék az Ipoly folyóhoz kapcsolódó gyönyörű vidék nem mindennapi adottságait.

A délelőtti tekerés során Terény községbe látogatnak el, ahol megtekintik az Orsósmagnó Múzeumot és a Hunnia Csipkemúzeumot. Ezután eltekernek az Arttéka művésztelepre, ahol meghallgatják Lencsés Zsolt freskófestő előadását. Innen tovább tekernek Szandaváraljára. Az időjárás és az útviszonyoktól függ ez a program, ugyanis egy rövid séta következik Szanda várához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A délután se maradhatnak látnivalók és tekerés nélkül a kirándulók. Magyarnándorra látogatnak el a Nagy-kilátóhoz, természetesen érintve a Rézparti-víztározót. Hazafelé is akad még megállásra csábító pont Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházat feltétlenül útba fogják ejteni.

Korábbi túrájukon készült, Fotó Ipoly túrarendszer

A szervezett túra díjtalan, csak élvezni kell az Ipoly és környékének őszi szépségét. Budapesttől mindössze 1 órányira, 80 km-re terül el Balassagyarmat, amely az Ipoly folyó hosszának nagyjából a felénél a 100. túrakilométernél, a folyó hídjánál helyezkedik el. Akik bringa nélkül érkeznének, ugyanis korlátozott számban bérelhető férfi és női bicikli. Elsődlegesen ez egy családi és amatőr kerékpártúra, de szívesen látjuk a profi kerékpározókat is, mert a jó hangulat garantált. A csoportot kisbusz kíséri majd, ha bármilyen probléma adódna, segítenek megoldani, sőt velük tartanak a Cserhát Különleges Mentőcsoport és szerelő is.

Érdemes nagyobb figyelmet szentelni a Ipoly környékére. 80 km-en belül szinte egy csokorban kb. 25-30 vár és kastély található, amelyek összecsoportosításával 1-2-3 napos programokban ismerhetik meg az érdeklődők a történelmi Magyarország megmaradt több évszázados emlékeit.

Ha már 1. Kerékpár Múzeumnál kezdődik a túra, akkor érdemes betekinteni, milyen fantasztikus bicikliket sorakoztattak fel.

A múzeum anyaga tíz magángyűjtő tulajdona. A kiállításon nyomon követhető a kerékpár fejlődéstörténete a futógéptől a velocipéden át a mai kerékpárokig.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!