Október 31-én ingyenes kerékpártúra indul a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyhoz

Október utolsó szombatján 30 kilométeres, ingyenes kerékpártúra indul Békéscsabáról Szabadkígyósra.

A túra Békéscsabáról, a Széchenyi ligetben lévő Körösök Völgye Látogatóközpont elől indul. A túra elején megismerkednek a bringások Békéscsaba “folyójának”, az Élővíz-csatornának érdekes történetével, majd kiépített kerékpárúton tekerhetnek a bringások Szabadkígyós irányába.

A kép az Iron Bike 2020 nyári teljesítménytúrán készült, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Békéscsaba külterületén találhatóak a gazdag halállománnyal rendelkező Téglagyári Bányatavak, innen földúton folytatódik tovább tekerés Szabadkígyós felé. Szabadkígyós község 2800 lélekszámú település. A hajdan kiterjedt Wenckheim uradalom ókígyósi majorsága számos emléket őriz a grófi időkből. A Wenckheim Frigyes által 1875-1879 között, Ybl Miklós tervei alapján építtetett lenyűgöző, német neoreneszánsz stílusú kastély a Dél-Alföld legpompásabb épületegyüttese. A kastély körülölelő angol tájképi kert ma is egyedülálló: jelenleg is 180 fajta cserje és fa található itt, köztük matuzsálemi korú tölgyek, platánok, vadgesztenyék. Szintén a grófok nyomait őrzi a település szélén lévő, hangulatos kis dombon emelt Szabadkígyósi Római Katolikus Kápolna, a Wenckheim-kripta és -emlékpark, valamint a magtár épülete is. A település határában lévő Kígyósi-puszta ős gyepmaradványainak egyedülálló növény- és állatvilága kimagasló természeti érték. Itt megtekintik a résztvevők a Nagyerdő 5 km hosszú tanösvényét, amely remek gyalogos túraélményt kínál. A Tanösvényt és így Szabadkígyóst maguk mögött hagyják, aszfaltúton térnek vissza Békéscsabára. A túra a Körösök Völgye Látogatóközpontnál zárul. A túra közepes nehézségű, aszfalt és föld úton összesen mintegy 30 kilométer táv vár a bringásokra. Visszaérkezés a délutáni órákban.

Találkozó helye és időpontja: 2020. október 31., szombat 9:00 Körösök Völgye Látogatóközpont előtt.

Korlátozott mennyiségben biciklit is biztosítani tudják a résztvevőknek, de aki ezzel a lehetőséggel szeretne élni, azt az info@turabaratok.hu e-mail címen előzetesen jelentkezze.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!