Őszi erdei bringás játszótér: Crosskovácsi Ring

Olyan erdei bringapályát találni, ahol szabadon, zavartalanul adhatjuk át magunkat a pályának nem is olyan egyszerű. Dombok, vályúk, döntött kanyarok, mászás és gurulás – színtiszta élvezet, ez a Crosskovácsi Ring.

Ropog a murva, recsegnek a gallyak, szétrebben egy levélkupac. Elhajolok egy ág elől, surrognak a kerekek, hűvös, mohás-földes illat leng körbe mindent. Ilyenkor vagyok a legszabadabb. Egy erdei ösvényen gurulok lefelé. Jön egy emelkedő, lelassulok.

Eltartott egy darabig, amíg kifejlesztettem azt a képességet, hogy ne szenvedésként, hanem lehetőségként tekintsek egy-egy hosszú mászásra. Lehetőségként arra, hogy igazán megfigyeljem a környezetem, hogy egész közel hozzam a fókuszt, a következő kanyar helyett azt figyeljem, ami éppen itt van mellettem. Látom a gombát, a fa erezetét a rönkön, a színátmenetet a levélen. Egyfajta meditáció ez. Aztán ismét változik a perspektíva, amint újra gurulok, átjár az adrenalin, süvít a szél, dőlök a kanyarban. Egy erdei bringázás tökéletes elegye ennek a két állapotnak.

Az erdőszabályozás egyrészt nem túl kegyes a bringásokkal, így gyakran előfordul, hogy a legjobb trackeken nem bringázhatunk, másrészt sokszor azért kell a pálya adta lehetőségeknél jóval lassabban gurulnunk, mert sosem tudhatjuk, hogy melyik kanyar után futunk bele túrázókba.

Ezért, ha néha van szerencsém egy kifejezetten erdei kerékpározásra kijelölt útvonalon tekerni, újra olyan érzés fog el, mint régen, mikor suli után beszabadultam a játszótérre. Budapesttől alig 15 kilométerre, Nagykovácsi határában van egy olyan erdei bringás trackhálózat, ami nem csak érzésre, de megjelenésre és célját tekintve is egy felnőtteknek készült erdei játszótér. Ez a Crosskovácsi ring, ahol könnyed erdei gurulástól a technikás-ugratós pályáig minden szinten tesztelhetjük kerékpáros tudásunkat, és igazán szabadjára engedhetjük magunkat. Az erdő ráadásul, szerintem mindig ősszel a legszebb, úgyhogy -ha rám hallgattok- még addig tekertek rajta egy nagyot amíg le nem hullanak a levelek.

Az Aktív Magyarország egy szuper videóban járja be a pályát, „A világ legjobb helyei Magyarországon” sorozat részeként Pénzes Böbe vezeti be itt Fiantok Danit a mountain bike alapjaiba, majd átgurulnak a Budakeszi pumpapályára is. Hogy mi a jó ég az a pumpapálya? Nézz bele a videóba, és kiderül!

 

A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!