Rekordidő alatt épült meg Ásotthalomnál egy 7 kilométeres kerékpárút

A 7 km hosszú kerékpárutat 2 hónap alatt sikerült megépítenie a kivitelező RMB-Transz Kft.-nek.

Lezárult az ásotthalmi kerékpárárút műszaki átadás-átvételi folyamata. A projekt az Európai Bizottság IPA Előcsatlakozási Támogatási Eszközével valósult meg, nettó 992 ezer euró (360 millió forint) értékben. Ez a támogatási konstrukció az Európai Unió egyes tagállamainak, illetve az Európai Unióval előcsatlakozási tárgyalásokat folytató országok közös fejlesztési projektjeinek biztosít beruházási forrásokat.

A beruházás célja az Ásotthalom és Mórahalom környéki turisztikai attrakciók kerékpáros megközelítésének biztosítása a magyar-szerb határ menti kerékpáros közlekedési kapcsolatok fejlesztésével.

A kerékpárút megépülésével a magyar oldalon a határtól immár biztonságosan lehet eljutni kerékpárral Ásotthalomra, illetve Mórahalomra, továbbá egy hosszabb kerékpáros út során Szeged és Baja felé is. A fejlesztéssel tovább bővülnek az aktív kikapcsolódást kedvelők és keresők turisztikai lehetőségei is.

A kerékpárút a teljes szakaszon 1-1,5 méter magas töltésben halad, így a földmunka jelentős volt.

A kerékpárút 20 centiméter zúzottkő útalap és 6,5 centiméter aszfaltréteg alkalmazásával épült meg. A forgalomtechnika részeként terelővonalakat is felfestettek, az 5511-es jelű Mórahalom–Ásotthalom összekötő út keresztezésénél pedig LED-es figyelmeztető táblákat és napelemes világítótesteket is kihelyeztek.

 

A kivitelező cég úgy informálta a Magyar Építőket, hogy a projekt legnagyobb kihívása a rendelkezésre álló rövid határidő volt, mely teljesítéséhez a szakembereknek olykor rendkívüli haladási ütemeket kellett produkálni.

A 7 kilométeres kerékpárutat így a kezdeti területelőkészítési munkáktól egészen a műszaki átadás-átvételig 2 hónap alatt sikerült megépítenie a kivitelező RMB-Transz Kft.-nek.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!