Szeptember 17. és 22. között ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a vonatokon

Az Európai Mobilitási Hét keretében a Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelte, hogy azokon a vasúti járatokon (MÁV-Start, GYSEV, MÁV-HÉV), ahol lehet biciklit szállítani, 0 forintba kerüljön a kerékpárjegy.

A kormány célja a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, aminek megvalósításában kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, mert Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre többen ismerik és használják a környezetbarát és fenntartható városi közlekedési lehetőségeket. Emellett a hazai települések is évről évre nyitottabbak a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő, az egészség megóvására ösztönző programok iránt. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy megvalósítsuk a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt szén-dioxid kibocsátás-csökkentési célunkat – fogalmazott a miniszter.

A gyalogosoké lesz a Szabadság híd és a Vámház körút egy része, valamint a Pesti alsó rakpart az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó autómentes hétvégén szombaton és vasárnap.

fotó: Karácsony Gergely

Karácsony Gergely kiemelte, a mobilitási hét arról szól, hogy megpróbálják a közösségi közlekedést népszerűségét erősíteni.

Ez egy nagyon fontos nemzetközi esemény, hiszen a nagyvárosok élhetősége nagymértékben függ attól, hogy mennyien használják a közösségi közlekedést – mondta.

A főpolgármester úgy fogalmazott, “Budapesten a közösségi közlekedést használni (…) jó és menő dolog”. Nemcsak egyszerűen egy környezettudatos életforma része, hanem egy olyan nagyvárosi életforma része, amely egy pezsgő nagyvárosban a legjobb mobilitási lehetőségeket biztosítja – mondta.

Walter Katalin, a fővárosi mobilitási hetet szervező Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg.

Közölte, a Mol Bubi közbringarendszer a napokban újabb 110 kerékpárral, míg a jelenlegi 173 állomás az év végéig 15-tel bővül. Továbbá pénteken adták át az ötszázadik Mobi-pontot, ahol rendezetten lehet felvenni és leadni a mikromobilitási eszközöket – mondta.

Walter Katalin közölte azt is, hogy elkészült a Karolina úti kerékpársáv és biztonságosan, minden standardnak megfelelően közlekedhet két sávon az autósforgalom.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!