Sztankó Attila atya több mint 13 ezer kilométert bringázott 2020-ban

Egy igazán sportos atyával, Sztankó Attilával beszélgettünk, aki Máriabesnyőn teljesít lelkipásztori szolgálatot.

2020-ban a koronavírus miatt megnőtt a kerékpározás népszerűsége, Sztankó Attila életében viszont már gyerekkorában jelen volt.

Hogy kezdődött a kerékpáros múltja?

– Évek alatt sikerült a sportos ritmust felvenni, köszönhetően a családi mintának is. Kamaszként gyakran eltekertem a szomszéd falvakba, aztán jöttek az egyre nagyobb távok és kihívások. Szemináriumi évek alatt kevesebb lehetőségem volt, de nyári szünetekben igyekeztem minél többet kerékpározni. Miután elindult az aktív papi pályafutásom, mindig találtam lehetőséget a sportolásra.

Jelenleg Gödöllő-Máriabesnyőn teljesít szolgálatot, hol volt korábban lelkipásztor? 

– Vác és Zebegény közötti településeken 13 és fél évig teljesítettem papi szolgálatot, ezért a környéket gyalogosan, mountival és természetesen outi kerékpárral bebarangoltuk.

Fotó: Magyar Kurír

Mikor van ideje tekerni? 

– A nyaralások időszakában is átalakul a lelkipásztori munka, kicsit több időt lehet szakítani a kerékpározásra. Főleg szeptembertől a májusig tartó időszak kötöttebb, de ilyenkor is 1-2 órára el lehet szakadni. A futás is szoros része az aktív sportos életemnek, általában heti 4-szer kerítek rá alkalmat. A téli időszakban főleg görgőn tekerek egy, másfél órát, de az nem olyan mint kint, a természetben.

Fotó: Magyar Kurír

Egy közösség életében motiváló, ha egy pap aktív, sportos életet él. Érzi ennek hatását?

– Az iskolás korosztály inkább mountival teker – rövidebb távon több kihívást találunk. Az outi kevésbé mondható változatosnak, mert itt a táv, a z elérendő csúcs és a sebesség meghatározóbb. Másképp technikás a kettő, de aki bringázik, annak nem is szükséges ezekről beszélni. Az tény, hogy a fiatalokat motiválja az, ha mosolyogva elsuhan előttük a pap, akit utol akarnak érni. Az egyik kirándulásunkon is tapasztaltam, hogy kihívásnak tekintették tartani a tempót a papjukkal. Nekem sem kis kihívás, hiszen bő húsz, vagy akár több év van közöttünk: a gyerekek és fiatalok nagyon nem tudnak elfáradni.

Fotó: Magyar Kurír

Felnőtteket is sikerül mozgásra bírni?

– A felnőttekkel más a helyzet. Aki eddig is bringázott, azzal – hacsak nekem nem jön közbe valamilyen elfoglaltságom – találunk olyan alkalmat, hogy együtt is tekerjünk. A legnehezebb része az időpont egyeztetése. A papok igazi szolgálati tevékenysége a hétvégén csúcsosodik ki, a szombat és a vasárnap a szolgálat leginkább aktív ideje, a családok pedig akkor igyekeznek a lehetőségeikhez mérten pihenni, bevásárolni, kirándulni, sportolni.

Magyarországon számos kerékpárút, látványban gazdag útvonal van, melyik a kedvence?

– Az említésre méltó két nagy klasszikus útvonalam: Kékestető és Dobogókő. A 4 nagy tavunk minden évben bakancslistásnak, akár közösségben, akár egyénileg is. Szeretem az Ipolyság és a Felvidék tájait és az utak minősége megfelelő. Érezni a különbséget a szomszédos országban, mert egy kis faluban is tudják, ki az a Peter Sagan. Ezen kívül Vas , Zala megyét és Szlovéniát is nagyon szeretem, szép helyeken kerékpároztunk.

Fotó: Sztankó Attila

Milyen tervekkel indult 2021-ben?

Adott a 4 nagy tó körbetekerése, korlátozások függvényében a Fertő-tó. A feladataimtól függ, merre induljak el. Az első helyen nálam a lelkipásztori szolgálat áll, így ettől függ, mennyi időt tudok a sportra fordítani. Rugalmasnak kell lenni, ha az egyik út nem járható, akkor ott a másik.

Mennyi volt a leghosszabb táv, amit egyszerre megtett?

A hagyományos Balaton-kört leszámítva 152 kilométer volt a leghosszabba egyben letekert távom. Igyekszem keveset autózni, így amikor csak tehetem kerékpárral járok tanítani, a dolgaim biciklivel intézem el, akár a hívekhez is bringával illetve gyalog megyek. Budapesten sokat kerékpároztam, amikor tanítani jártam. A Strava vagy más alkalmazás pedig folyamatosan mérte, mennyit ültem bringán.

Aki naponta csak 30 kilométert teker, az egy év alatt, akár 10000 kilométert is összeszedhet – csodálom a bringás futárokat!

A nyári kurzusokra való utazásnál vonat helyett gyakran a kerékpárt választom. Budapestre, az a 30-35 kilométert akár 1 óra alatt megteszem, autóval talán ugyanennyi lenne. Egészen máskép indul a nap, ha 10-15 perces mozgással kezdjük. Ugyanez igaz a imádságra, mert a testi fittség mellett a lelkünket is felkészülten indítjuk, és ez a reggeli indulás meghatározza az egész napunkat.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!