Tekerj a zöldbe! 24 db vezetett kerékpártúra az év legszínesebb hónapjában

Ősszel szinte az összes növény divatbemutatót tart, így az ország minden része kezdi felvenni a legszebb színeit és elkápráztatja a bringásokat tekerés közben.

Ilyenkor sokszor sokkal alkalmasabb az idő a kerékpározásra mint nyáron, a nap is tud még melegen sütni, a levegő kellemes, nem izzadunk le minden pillanatban, nem égünk le és nem kapunk napszúrást sem. Arra persze fel kell készülni, hogy az időjárás hűvösebb, gyakrabban esik az eső, az utak és a ruhánk is vizes lehet.

Októberben is folytatódnak az egész évben nagy népszerűségnek örvendő Tekerj a Zöldbe! kerékpártúrák, amelyek érdekes helyszíneket érintve különböző távokon teljesíthetők. Ne hagyjuk hát, hogy a hidegebbre és szelesebbre forduló idő kedvünket szegje.

Elő a bringákat, válasszatok egy izgalmas helyszínt, és kövessétek a túravezetőt, aki beavatja a kerékpárosokat az útvonal mentén található természeti és épített értékek rejtelmeibe.

Az októberi túrák során tekerhettek a zempléni várak között, a Duna vagy a Tisza mentén, az Eurovelo6 dél-budai és dél-pesti szakaszán, megismerhetitek a Kolon-tó történetét, kerékpározhattok Fertőd és Lászlómajor között egy gazdasági kisvasút vonalán, kóstolhattok bort a Hegypásztorok birtokán, felfedezhetitek a Nádasdy-kastélyt és a Jeli Arborétumot, vagy gyönyörködjetek a Mecsek szépségeiben és nézzétek meg az Abaligeti-barlang páratlan csodáit.

A túrák során csak a bringázás és az aktív kikapcsolódás öröme garantált, de közben rengeteget megtudhattok hazánk csodálatos vidékeiről, és mindezt jó társaságban, akár családdal, gyerekkel, régi és új barátokkal, sok új élménnyel fűszerezve, a szabad levegőn élvezhetitek.

Az októberi hétvégéken az alábbi 24 izgalmasnak ígérkező túra közül választhattok. Mutatjuk a lehetőségeket pontos helyszínekkel, időpontokkal és fontos tudnivalókkal:

Október 1. szombat

  • Családi barangolás a Szigetközben (35km)
    A túra során bemutatjuk a Szigetközt, annak nevezetességeit, látnivalóit. Úticélunk Hédervár, de az odafelé vezető úton tartunk egy kis pihenőt a Mecséri tó partján.Hédervárra érkezve először megnézzük Magyarország legrégebbi kocsányos tölgyfáját az Árpád-fát, ami legalább 850 éves.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a zöldbe! Pálosszentkútra (31km)
    Kiskunfélegyházát elhagyva mezőgazdasági utakon jutunk el Petőfiszállási Pálosszentkút kegyhelyre, útba ejtve a Pálosszentkúti Erdei Kilátót. A kegyhely után Péteritói Madárrezervátum Természetvédelmi terület madármegfigyelő állás következik. Innen egy másik úton megyünk vissza Kiskunfélegyházára, mely részben a Selymesi kerékpárúton halad Kiskunfélegyházáig.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a zöldbe! Kerékpártúra a Bő-Nick műgát Bő útvonalon (51km)
    Útvonal: BŐ – Mesterháza – Tompaládony – Nagygeresd – Vámoscsalád – Uraiújfalu – NICK (MŰGÁT) – Répcelak – Répceszemere – Csáfordjánosfa – Nagygeresd) – Tompaládony – Mesterháza – BŐ.
    A TÚRA LÁTNIVALÓI: BŐ RÓMAI KATOLIKUS SZENT IMRE PLÉBÁNIATEMPLOM (Román kori). Nagygeresd: SZENT ISTVÁN KIRÁLY TEMPLOM (13. századi.). Nick: MŰGÁT (műemlék)
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Dunaág túra Fadd-Dombori (40km)
    A mostani túra a Bóni-fokot, a Sió zsilip-árvízkaput érinti, úgy érkezünk meg a gyönyőrűen felújtott Keselyűsi kisvasút megállóhoz, amely viszont évek óta zárva tart. A Fekete gólya tanösvényt is kerékpárral teszi meg a csoport, majd a Sió holtág megtekintése után a Sárosi kilátótoronyhoz vezetett az út.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Kerékpártúra Tolna-Baranya határában (39km)
    Dombóvárról kerékpárúton eltekerünk Kaposszekcsőig. Itt rövid pihenőt teszünk a falu közösségi udvarán a Pajtában. Csikóstöttös felé vesszük az irányt ahol a kilátóban megtekintjük a Tolnai Hegyhátot. Ezt követően alsóbbrenű úton jutunk el Alsómocsoládra. Itt igény esetén helyi langallóval kínálnak bennünket. Egy másfél órás pihetőt akár hajókázással is eltölthetjük a mocsoládi tavon. De van itt erdei tornapálya, kilátó és planetárium is.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! kerékpártúra a Karapancsai vadászkastély arborétumába (42km)
    A vadregényes Alsó-Duna völgy csodás világának egyik ékkövéhez, a Karapancsai Vadászkastély arborétumába invitálunk Benneteket, mely egykor a Bellyei Uradalom központja volt! A két kastélyból és majorsági épületekből álló műemlékegyüttes, valamint a szemet, lelket gyönyörködtető arborétum (kastélypark) páratlan élményt nyújt az odalátogatóknak! Félúton egy rövid kitérőt tervezünk a színpompás ártéri erdőben, s ha szerencsénk van még meghallhatjuk az őszi erdő “koncertjének” (szarvasbőgés) utolsó akkordjait!
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! a Csepel-szigeten (49km)
    Útvonal: Ráckeve – Lórév – Makád – Tassi Zsilip – Dömsöd – Ráckeve. Táv: 49 km A túra nehézsége: KÖNNYŰ Típusa: KÖRTÚRA. Látnivalók: Lórév: Ortodox templom, Lórévi Dunapart, Zichy-emlékkápolna Tassi-zsilip Dömsöd: Petőfi-fa, Petőfi Emlékmúzeum
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Védd a természetet Ásványrárón (48km)
    Kerékpártúrát szervezünk október 1-én Ásványráróra, ahol részt veszünk egy gyűjtési akcióban a vízen, amivel sokat tehetünk környezetünkért.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 2. vasárnap

  • Zempléni várlátogató Tekerj a zöldbe! kerékpártúra (60km)
    A programsorozat célja: országszerte népszerűsíteni a kerékpározást, könnyen teljesíthető túrákkal, a Zemplén több területén. Hernádvécse, Gönc (Huszita-ház), Vizsoly (Bibliamúzeum), Boldogkőváralja, Boldogkőújfalu, Novajidrány, Garadna, Hernádvécse.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Denevéres túra Abaligetre (55km)
    Útvonal: Komló – Bodolyabér – Abaliget – Orfű – Magyarszék – Komló.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! a békákért (30,9km)
    A túra 30,9 km, mely a farmosi Vízparti Élet Háza Oktatóközponttól indul, s a kétéltűek tematikáját követve, az ő élőhelyeiken megy végig, majd ismét az oktatóközponthoz érkezik vissza, mely a túra után ingyenesen megtekinthető. Útba ejtjük a Tápió egy szakaszát, egy hódgátat, a békamentés helyszínét is.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 6. csütörtök

  • Tekerj a Zöldbe! Két keréken a történelembe  (51km)
    A túra célja a hazaszeretetre és az egészséges életmódra nevelés. Úticélunk Győrvár, ahol a Rákóczi-szabadságharc idején csata zajlott. A gyerekek számára is könnyen teljesíthető kerékpártúra során megismerkedünk a környék nevezetes történelmi helyszíneivel. Látnivalók a túra során: Egervár várkastély, Gősfa tájház, Győrvár: a csata emlékére létrehozott történelmi park.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 8. szombat

  • Zalai őszi bringatúra – Zalabér (51km)
    Útvonal: Sárvár Tesco parkoló-Sótony-Kám-Csehimindszent-Bérbaltavár-Zalabér.
    Látnivalók, program: Sárvár Nádasdy vár, Várpark Kám, Jeli Arborétum, Csehimindszent Mindszenty József bíboros szülői háza, Bérbaltavár Őslénytani lelőhely, Zalabér Szüreti vígasságok
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • IV. Hagyományőrző Káposztás nap (36km)
    Pattanjunk hát nyeregbe guruljunk el Homoktanyára a IV. Hagyományőrző Káposztás napra, újból íz-élményeket gyűjteni. Lesz itt zene, móka, vidámság, fellépőkkel, dekorációs verseny káposztával, lovasbemutató, bábszínház, sétakocsikázás, ásványkiállítás, ugrálóvár, kézműves foglalkozásokkal (gipszfigura festés, csuhézás, agyagozás, gyöngyfűzés, papírfonás, arcfestés).
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Kétkerekű tájoló ’22 (26km)
    Pattanj bringára, és éld át a középkori kisváros, Vasvár hangulatát, kóstolj bort függőágyban pihenve a Hegypásztorok birtokán, vagy próbáld ki a népi játékokat, süss gesztenyét, ismerd meg ezer arcát a Csehi Csodás kertjének, ízleld meg Olaszfát a méltán híres és kedves közösségében, fedezd fel a Vasváron a kisköveshegyi Jenő bácsi pincéjét!
    Útvonal: Vasvár, Békeház – Oszkó, Hegypásztor Pincék – Csehi Csodás tanösvény – Olaszfa, Kneipp pavilon – Vasvár, Kisköveshegy
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Bringás fiesta Dorog – A homokvasút kerékpárútért (30km)
    1. Tekerj a Zöldbe 20km-es Fiesta-kör teljesitménytúra a hajdani Homokvasút nyomvonalán.
    2. Lámpás kerékpáros felvonulás Dorogon, 10km, családi program.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Esbo-Halmi tulipános bringatúra (30km)
    Útvonal: közúton: Ibrány, Hősök tere-Árpád utca; kerékpárúton: Rozmaring utca-Vár utca-Rozmaring utca; közúton: Nagy Imre utca-Szabolcs utca-Bem apó utca; földúton: Szőlő homok irányába a Kótaj felé vezető úton. A Esbó-halmon megpihenve elmeséljük annak rövid történetét, szó esik a feltárt kincsekről és a túra nevét adó aranyozott ezüst tulipán alakú csüngős kaftánveretről. A visszaúton elkarikázunk a közelben lévő un. ’kótaji kereszthez’, az egykori Keresztút (Kótaj régi neve) felé vezető úton lévő feszülethez.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 15. szombat

  • Kerékpártúra az egykori gazdasági kisvasút nyomában (32km)
    Ezen a kerékpártúrán az egykori gazdasági vasút Fertőd és Lászlómajor közötti szakaszának nyomvonalát járjuk be aszfaltos és földes utak váltakozásával, felfedezve a még fennmaradt emlékeket. Közben Fertőszentmiklós – Bad Neusiedl vasútvonal mentén felkutatjuk Fertőújlak (Mekszkópuszta) elhagyatott állomását. Lászlómajor, majd Sarród Széplak Lovasudvar érintésével érkezünk meg Fertőszéplakra, ahol igény esetén megtekintjük a Vasúti Lámpamúzeumot és frissítési lehetőség is kínálkozik a Széplak Teraszon, miután Fertőszentmiklós felé érkezünk vissza Petőházára.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Kerékpártúra a Kolon-tó felfedezésére (41km)
    Útvonal: Orgoványról alacsony forgalmú közúton eltekerünk Izsákra, ahol megismerkedünk a a Kolon-tó történetével, tudnivalóival, majd felkeressük a Madárvártát, és ha az erőnkből is futja, a Bikatorok tanösvényt, ahol testközelből is élvezhetjük a tó érintetlen hangulatát. Hazafelé a már ismert úton haladunk, de Izsákon még frissítünk egyet, ahol mindenki vendégünk egy üdítőre. Ajánlott kerékpár: MTB vagy trekking. Az országúti bringádat most a földutak miatt hagyd otthon.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 16. vasárnap

  • Bringás kalandozás a Tőserdő és az Alpári-rét látnivalói mentén (32km)
    Útvonal: A túra a tőserdei kilátótól indul. Végiggurulunk a tőserdei tanösvényen, melyen érintünk egy ritkaságszámba menő alföldi forrást is. Innen földúton, a Tisza holtágak mentén jutunk el a Nagy-tó érintésével Tiszaalpárra. Alpár, és környéke bővelkedik látnivalókban, így felkeressük majd a: földvárat, Árpád-kori falu rekonstrukcióját, az alpári Holt-Tisza partját. Meglátogatjuk Gergely Ramóna népművészet ifjú mestere címmel elismert kosárfonó kézműves műhelyét, ahol a tiszai kosárfonás egyik legautentikusabb hagyományőrzője mutatja be 150 éves családi hagyományokra épülő mesterségét. Visszaút előtt egy üdítőre a vendégünk mindenki, majd erdők és tavak mentén, távol az út zajától visszatérünk Tőserdőre.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! az Eurovelo6-on Dél-buda és Dél-pest (58km)
    Útvonal: Rákóczi-híd budai hídfő – Érd, Kakukkhegy – Százhalombatta, Óváros – Tököl – Szigethalom – Szigetszentmiklós – Soroksár – Rákóczi-híd budai hídfő. Találkozó a Rákóczi-híd budai hídfőnél az Infopark felőli részen reggel 8:30 órakor.
    Indulás: 9:00 órakor
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>
  • Tekerjünk együtt a Dzsindzsa halastóhoz (30km)
    Kalocsán a KSE pálya ( Vörösmarty út felöli bejárat) előtt gyülekezünk és indulunk 14 órakor. Uticélunk Szakmáron a Dzsindzsa Halastó. Erről érdemes tudni, hogy területe :2.4 hektár, átlagos vízmélysége: 1,5 m , fő halállománya: ponty, amúr, kárász, csuka, süllő. Páratlan természeti érték Kalocsa vonzáskörzetében.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 22. szombat

  • Tekerj a Zöldbe! Zarándok kerékpártúra a tiszaalpári kolostorhoz (35km)
    A túra útvonala: Nagyboldogasszony templom kertje-Iskola utca- városi elkerülő út- bokrosi kerékpárút-Bokros Szent László templom- Tiszaalpár Szent Benedek lányai Kolostor A bencés rendi kolostorhoz érkezve fogadnak minket a kolostorban élő apácák, ahol a templomban misét tart Topsi Bálint plébános, megemlékezve a kolostor alapítójáról és a zarándoklat lényegéről. A kerékpártúrán jó állapotú, világítással felszerelt kerékpárral bárki részt vehet.
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Október 29. vasárnap

  • Istvánújfalusi bortúra (30km)
    A kerékpártúra útvonala: Csongrád, Kossuth tér- Iskola utca- Öreg szőlők- Losonczi Áron Családi Borászat-Bodor Borház- Ungerbauer Családi Pincészet- Bokros puszta- Bokrosi Borpince- Tiszaalpári közút- Istvánújfalu Veres Pál pincéje
    Program: Étel és ital kóstoló falusi módra. 1000 éves Csongrádi Borvidék története. Veres Pál pincéjében megemlékezés a régi szőlősgazdákról. Menü: kacszsíros kenyér lila hagymával, kemencében sült falusi kenyérrel. Borkóstoló a Csongrádi Borvidék boraiból Pusztai Csaba elnök jóvoltából és Losonczi Áron Családi Borászat Rózi rozé, Cserszegi fűszeres boraiból
    Részletek, fontos információk és nevezés: ide kattintva >>

Tekerj a Zöldbe!

A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel.

A 30-60 kilométeres vezetett kerékpártúrákat a résztvevők sportolói múlt nélkül, kortól, és erőnléttől függetlenül könnyedén végig tudják bringázni. 

A cikket támogatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!