Tilos a közös kerékpározás az új kormányrendelet szerint

Az új rendelet alapján, azok a versenyzők kerékpározhatnak együtt, akik rendelkeznek licenccel.

Sokakban felmerült a kérdés, vajon a szerda éjfélkor hatályba lépett rendelet alapján, mi a helyzet a közös kerékpáros tekerésekről. Kiemeltük a legfontosabb ide vonatkozó rendeletek.

Hatályba lépett a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete, amely alapján folytatódhatnak az egyesületek, klubok edzései, ha versenyszerű a sportolás célja. Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr, vagy hivatásos sportoló.

Az új kormányrendelet ugyan tiltja a szabadidős létesítmények (így a sportlétesítmények) használatát, de KIVÉTELT KÉPEZNEK AZ ALÁBBIAK:

  • 12.§ (4) A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint VERSENYSZERŰEN sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.
  • Folytatódhatnak tovább az ilyen edzések úgy egyéni, mint csapat sportágakban felnőtt és utánpótlás szinten egyaránt.
  • A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, de tilosak a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda.
  • A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, de nézőként ott tartózkodni tilos. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Kerékpározás közben (ha éppen sportolunk) nem kell maszkot viselnünk:

1. § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Legfontosabb, hogy tartsuk be a karantén szabályait a bringán is, azaz csökkentsük minimálisra az esélyét, hogy összeszedjük, vagy hogy mi adjunk át a vírust a környezetünknek.

A koronavírus betegséget okoz, a lappangási idő alatt az az ember is továbbadhatja, aki még nem betegedett meg tőle, vagy nem is fog egyáltalán, mert az immunrendszere megbirkózik a vírussal. Kerékpározás közben – ha betartjuk a tanácsokat és az előírt távolságot – ritkán találkozunk olyan felületekkel, vagy kerülünk olyan közel embertársainkhoz, hogy reális esélye legyen a fertőzésnek. Teljesen más a kockázati tényező, mint a tömegesen látogatott üzletekben, hivatalokban. A kerékpár olyan szempontból is ideális közlekedési eszköz, hogy kevés felület van rajta, amit gyakran megérintünk. A markolatot, a kormányt, a nyerget könnyű fertőtleníteni. Amikor kimegyünk a szomszédos erdőbe, hegyekbe tekerni egyet szabadidős céllal, egyszerűbb a helyzet, hiszen ha nem állunk meg veszélyes helyeken, kórokozókat sem fogunk összeszedni. Érdemes kerülni a gyakran látogatott turistalátványosságokat, válasszunk inkább eldugott útvonalakat.

Összefoglalva a a rendeletet:

Általános szabályok

  • sportolni (kerékpározni) egyénileg lehetséges maszkviselés nélkül, a sportolók közötti legalább egy méteres távolság megtartásával
  • tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés
  • este 8 óra és reggel 5 óra között nem lehet közterületen tartózkodni

Versenyengedéllyel rendelkezők

  • versenyszerűen sportolók, sportszakemberek, sportrendezvény szervezésében részt vevők (kizárólag UCI licenccel) végezhetnek sporttevékenységet, edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel és hazautazás céljából közlekedhetnek és tartózkodhatnak közterületen az ehhez szükséges igazolást az MKSZ tagszervezetek adhatják ki az alább letölthető minta alapján
  • a versenyszerűen sportolók mind zárt térben, mind szabadtéren részt vehetnek edzésen maszkviselési kötelezettség nélkül

Versenyengedéllyel nem rendelkezők

  • azon sportolók, akiknek nincsen versenyengedélyük, akár egyesületi tagok, akár sportvállalkozással rendelkeznek szerződéssel, ők szabadidős sportolónak minősülnek, az általános szabályok szerint csak egyénileg sportolhatnak
  • az egyéni kivételek nem vonatkoznak rájuk

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!