Tovább bővítik a kerékpáros úthálózatot Békéscsabán

Megújul Mezőmegyer és Gerla felé a Berényi úti és a Dobozi úti kerékpárút egy-egy szakasza, valamint az idegenforgalmi célokat szem előtt tartva épül a Wenckheim turista- és kerékpárút.

Több helyen építenek és korszerűsítenek bicikliutakat Békéscsabán a Modern Városok Program keretében, igaz, most a téli időjárás miatt leálltak a munkálatokkal. A Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó fejlesztés részeként teszik rendbe az Élővíz-csatorna menti szakaszt a Körte sor és Vesze között. Szarvas Péter polgármester elmondta a Békés megyei hírportálnak, hogy a futófolyosóként is ismert részt április végéig zárták le. A kivitelező egy kilométeren elkészítette a kerékpárút alapját és szegélyezését. Amíg a bicikliút építése folyamatban van, Fényes és a Lencsési-lakótelep között a Magyar utcán lehet közlekedni.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Bartók Béla úti és Temető sori bicikliút felújítása részben elkészült, a Kerekegyházi úton a kötő- és kopóréteg aszfaltozása véget ért, a Kígyósi úton a zárt csatorna fektetése befejeződött, mint ahogy a pósteleki bekötő aszfaltozása szintén véget ért. Kerékpárúttal kötik össze Gerlát és Pósteleket, illetve a gerlai Csabai utcán ugyancsak épül bicikliút – itt a munkák várhatóan csak márciusban rajtolnak a téli időjárás miatt.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Szintén a Modern Városok Program keretében korszerűsítik a Gerla és a Mezőmegyer felé menő bicikliutakat. Szarvas Péter polgármester elmondta, a Dobozi úton a kerékpáros átvezetés, valamint a Gém utca között másfél kilométer újul meg. Az eredeti tervek szerint a meglévő aszfaltburkolat bontását követően a bicikliút szélesítésével, lokálisan pályaszerkezet-cserével korszerűsítettek volna. Azonban a bontás után kiderült, hogy a felújításra készült tervdokumentációt a helyszínen tapasztalt állapotok miatt át kell tervezni.

Ugyanis a meglévő pályaszerkezet szélesítésével a kerékpárút a felújítást követően az elvárható élettartamnak nem felelne meg. Emiatt a munkákat tavaly októberben felfüggesztették. Most dolgozzák ki a megfelelő műszaki megoldást, és a változások elfogadása, a vállalkozási szerződés módosítása után folytatódhat a kivitelezés az időjárás függvényében, talán márciusban. A bicikliút 2,24 méter széles lesz, a közút és a kerékpárút között korlátot szerelnek fel.

A tervek szerint idén a Dobozi út további szakaszain is megkezdődik a felújítás. A körforgalom és a kerékpáros átvezetés között 2 méterre szélesítik a meglévő kerékpárutat, zárt csapadékvíz-elvezető csatornát szintén építenek. A Gém utca és a Csabai utca közötti szakasz ugyancsak megújul, 2,24 méter széles lesz, olvasható Békés megye hírportálján.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!