Veterán kerékpár találkozót szerveztek Balassagyarmaton

Augusztus utolsó hétvégéjén tartották a I. Ipoly Nemzetközi Veterán Kerékpártúra és Konferenciát Balassagyarmaton.

Balassagyarmat megtelt különlegesebbnél különlegesebb kerékpárokkal, sőt benépesedett az Ipoly mindkét partja biciklis túrázókkal. Főszervezője Olexa Miklós az Ipoly Túra Egyesület vezetője, aki 1. Magyar Kerékpár Múzeum tulajdonosa. A Nógrád megyei hírportálnak így nyilatkozott:  A rendezvény fő célja az volt, hogy összehozzuk a veterán kerékpárok és egyéb járművek gyűjtőit, restaurálóit és a hozzá kapcsolódó szakembereket Magyarországról és a környező országokból, és egy szakmai konferenciával összekötött, kellemes hétvégét töltsünk el együtt, ahol a nézőközönség is jól szórakozik.

Fotó Torjay Attila / NMH

Fotó Torjay Attila / NMH

Fotó Torjay Attila / NMH

Azt tapasztalom, hatalmas felfutásban van a kerékpáros turizmus, mindenfajta aktív sport és az ezekre rászervezett vállalkozások. Ráadásul a pandémia is kedvező hatással volt erre a sportágra – világított rá Olexa Miklós.

Fotó Torjay Attila / NMH

Fotó Torjay Attila / NMH

A bicikli kezd méltó helyére kerülni a városi közlekedésben, egyre többen pattannak nyeregbe, és megugrott a kereslet a drótszamarakra. A kerékpár múzeummal nagyon beletaláltunk az emberek lelkébe, és ehhez kapcsolódóan arra gondoltunk, ideje elkezdenünk a veterán események szervezését is. Innentől kezdve évente szeretnénk majd megrendezni ezt a veterán bringás eseményt.

Fotó Torjay Attila / NMH

Fotó Torjay Attila / NMH

Olexa Miklós azt is elmondta, az egyesületüknek a szlovákiai oldalon is vannak kapcsolatai, gyakorlatilag minden tevékenységüket úgy végzik, hogy a felvidéki oldalon is be tudjanak kapcsolódni a partnereik.

Hitvallásuk, hogy az Ipoly összekapcsolja a két partján élőket, így az elsődleges céljuk, hogy a folyó völgyében található értékeket megmutassák az embereknek mindkét oldalon.

Ennek szellemében szervezték a vasárnapi túrákat is, melyek kapcsolódnak a MAKETUSZ Tekerj a zöldbe! országos kampányához. Azokat is igyekeznek megszólítani, akik szeretnének, de egyedül nem mernek, nem akarnak kerékpártúrára menni.

Fotó Torjay Attila / NMH

Vasárnap reggel az Ipoly Túraközpont udvarán felállított MAKETUSZ sátorban országos túraajánló és e-bike, illetve elektromos motorbicikli bemutatóval várták az érdeklődőket, akik aztán három különböző hosszúságú túrán vehettek részt. Egy hosszú távú 88 kilométeres, egy középtávú 50 kilométeres, vagy egy rövid 30 kilométeres szakaszon korlátozás nélkül indulhattak el modern és veterán kerékpárokkal is. A szervezők semmilyen idő limitet nem állítottak fel, hangsúlyozva, hogy ez nem verseny, hanem túra, ahol nem feltétel az edzettség és nincs életkori határ sem. Mindhárom útvonal szlovák részen rajtolt, de valamelyik Ipoly-hídon aztán visszatért az anyaországba.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!