Zelei József teljesítette az 1500 kilométeres kerékpáros békenagyköveti misszióját

A nemzeti összetartozás jegyében kerékpározott közel 1500 kilométert az országhatárok mentén Zelei József kerékpáros békenagykövet.

Zelei József szerdán érkezett vissza a túra kiinduló pontjára, a budapesti Kossuth térre. A sportember az út során – úgynevezett szomszédolás keretében – találkozott a határ menti, de már a határ túloldalán lévő, magyarlakta települések közösségeinek képviselőivel.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Zelei József fogadásakor hangsúlyozta: a kezdeményezés lehetőséget adott arra, hogy “a határon túli nemzettársaink szívével is összeérve tudjunk emlékezni a történelmünkre”.
Fontosnak tartották ezt a közösségi összetartozást erősítő békenagyköveti missziót, ezért nyújtottak támogatást a Nemzeti Együttműködési Alapból Zelei József számára.

Fotó Gasztro Bicikli

Szalay-Bobrovniczky Vince arról is beszámolt, hogy a jövő évben eddig soha nem látott mértékű pályázati forrás, 9,3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Együttműködési Alapban. Az idei keret 7,7 milliárd forint. A pályázati kiírás október 12-én jelenik meg – fűzte hozzá. Ez azt jelenti, hogy a Falusi Civil Alap 5 milliárd forintnyi forrásával együtt, a jövő évben közel 15 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek – mondta a helyettes államtitkár.

Sátoraljaújhely, Fotó Gasztro Bicikli

Zelei József elmondta: a túra első részében a nyugati országhatár menti településekre látogatott, a második részben pedig a keleti határ mentén kerekezett.
Ez utóbbi során a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások akadályozták a határátlépést. Ugyanakkor számos közösséggel találkozott úgy, hogy a kishatárátkelők két oldaláról üdvözölték egymást – mondta el.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!