Zemplén 3000 kerékpáros teljesítménytúra

Aki egy igazán különleges kerékpáros teljesítménytúra után sóvárog, annak érdemes a Zemplént felkeresni és megküzdeni a 3000 méter szintemelkedéssel egy nap alatt.

Tavalyi évben indult a Zemplén 3000 teljesítménytúra, ami valóban próbára teszi a bringásokat. A túrára április elejétől október 31-ig lehet ingyenesen nevezni. A meghatározott táv kb 160 kilométer, amely egy igazán kiemelkedő szintemelkedést tartalmaz. Egy nap alatt összesen 3000 méter tesznek meg egy páratlan szépségű környezetben.

Fotó Vígh Attila

Az idei pünkösdi hétvégén egy közös bringázást szerveztek azok számára, akik nem egyedül, hanem jó társaságban, egymást segítve szerettek volna szembeszállni a zempléni emelkedőkkel. Közel 50 fő érkezett az ország különböző pontjáról, többek között Nyíregyházáról, Debrecenből, Záhonyból, Budapestről, sőt még 360 kilométerről, Székesfehérvárról is.

Fotó Vígh Attila

Pálháza határában 9 órakor tartottak egy eligazítást, majd egyből belevágtak egy erőteljes 1,5 kilométer hosszúságú, átlagban 11%-os szintemelkedésű szakasznak, Vágáshuta közelében.

Fotó Vígh Attila

Fotó Vígh Attila

Ezt követően az erdei, aszfaltozott úton felküzdötték magukat a Gerendás rétre, hogy onnan egy kellemes gurulással a varázslatos Újhután tegyenek egy rövid pihenőt. Nem tartott ez olyan sokáig, hiszen ezen a szakaszon vissza is tértek Bózsvára.

Fotó Vígh Attila

Fotó Vígh Attila

Mielőtt megérkeztek volna Telkibányára, elkanyarodtak a Kánya-hegyre, a NATO Radartoronyhoz, de egyből vissza is ereszkedtek a faluba. A helyi vendéglőben elfogyasztották kiadós ebédjüket, hogy megfelelő energiával felvértezve megbirkózzanak a hátralévő kihívásokkal. Ezután várt rájuk a kékedi 10 %-os domboldal, majd ráadásul az Országos Kéktúra kezdőpontjára, Lászlótanyára 3-szor kellett feltekerniük. Miután a kijelzőjük meghaladta a 3000 méter szintemelkedést, visszagurultak Pálházára.

Fotó Vígh Attila

A célban sok fáradt, de egyben boldog bringás vehette át az érmet. Saját tempójukban 7-10 óra teljesítették a túrát.

Fotó Vígh Attila

Aki kedvet kapott ehhez a kihíváshoz és szeretne azokhoz tartozni, akik hivatalosan is teljesítették a Zemplén 3000 teljesítménytúrát, akkor néhány szabályt kiemelünk, de bővebben a honlapjukon minden részlet megtalálható:

  • Nehézség: 5/5
  • Táv: kb 160 km
  • Szintemelkedés: kb 3100 m
  • 1 nap alatt kell teljesíteni meghatározott útvonalon
  • Április 1-től október 31-ig tart
  • A teljesítés feltételei: GPS alapú készülék (telefont nem tudnak elfogadni), pulzusmérő, pedálfordulatmérő, wattmérő, (utóbbi 3 közül elég, ha csak egy van), valamint az útvonalat egy online alkalmazásra fel kell tölteni.
  • Bármilyen motorral vagy akkumulátorral ellátott kétkerekű kerékpárral tilos a teljesítés, azonnali
    kizárást von maga után.
  • ez nem verseny, hanem teljesítménytúra
  • ingyenes, jelképes összegért érem is kapható

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!