A brit háziorvosok hamarosan receptre írhatják fel a biciklizést

Az elhízás elleni brit kormányzati akcióterv részeként biciklizést írhatnak majd fel a háziorvosok.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson komoly lépéseket akar tenni, hogy leszámoljanak az elhízással. Egy tanulmányból az derült ki, hogy az elhízott vagy túlsúlyos emberek esetében nagyobb a koronavírus-fertőzés következtében fellépő halál vagy súlyosabb megbetegedés esélye, olvasható a hvg oldalán.

A terv részeként többek között:

  • betiltják a gyorséttermi ételek televíziós és online reklámozását este 9 óra előtt, az ilyen ételekre vonatkozó „egyet fizet kettőt kap” ajánlatokat, az étlapokra pedig felkerül a kalóriák száma.
  • A kormány konzultációt indít az alkoholos italok kalóriatartalmának jelöléséről.
  • Arra bátorítják majd a háziorvosokat, hogy biciklizést és más testmozgást írjanak fel pácienseiknek

A kormányfő júniusban beszélt arról, hogy Málta mellett Nagy-Britanniában a legnagyobb az elhízottak aránya, ezért a kormány számára prioritás, hogy „leszámoljon a túlsúly időzített bombájával”. Az egészségesebb életmódot a Brexit-kampányból is ismerős szlogennel népszerűsíti a kormányfő:  a cél az, hogy segítsék az embereket abban, hogy „átvegyék az irányítást saját jövőjük felett” azzal, hogy lefogynak, aktívabbá válnak és egészségesebbé teszik az életmódjukat.

A brit miniszterelnök szerint a fogyás és életmódváltás nemcsak az egészségi kockázatokat csökkenti, de a koronavírus ellen is véd. Összességében pedig csökken általa a brit állami egészségügyi szolgálaton (NHS) lévő nyomás.

Matt Hancock egészségügyi miniszter így vélekedik az elhízásról: Ha minden túlsúlyos brit egy fontnyival, azaz nagyjából fél kilóval válna könnyebbé, az a következő öt évben 100 millió font megtakarítás megtakarítást jelentene az NHS számára.

A brit felnőttek több mint 60 százaléka számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak a Public Health England népegészségügyi szolgálat szerint, a koronavírus-járvány pedig még inkább előtérbe helyezte az elhízottság problémakörét.

Hazánkban is elindult egy kezdeményezés, amelyet ha elfogadnak, akkor megnőhet a kerékpárosok száma, akik munkába is bringával fognak közlekedni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!