Pénzügyi támogatást javasolnak a kerékpárral közlekedő dolgozóknak

A tanulmányból kiderül, hogy megfelelő ösztönzéri rendszerrel támogathatnák azokat, akik munkába is a kerékpárral közelekednek.

A kerékpározás számtalan egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi előnye ellenére nem támogatott olyan módon, mint a nagyobb helyigényű, lég- és zajszennyezés mellett fokozott balesetveszélyt és a mozgáshiányos életmód miatt egészségtelenebb autózás. Ezen a gyakorlaton változtatna a Magyar Kerékpárosklub a tavasszal elkészült, nemzetközi példákkal alátámasztott tanulmány alapján, mely szerint a kerékpározás pénzügyi támogatása jelentősen növelné a kerékpárral közlekedők számát, így az egészségesebb és biztonságosabb környezet megteremtését, olvasható a honlapjukon.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Magyar Kerékpárosklub szakmai koordinációjával a KPMG Tanácsadó Kft. által, a Mobilissimus tervezőműhely bevonásával, az Aktív Magyarország kormánybiztosság anyagi támogatásával elkészült tanulmány nemzetközi példák alapján, az egész országra kiterjeszthető, kerékpáros munkába járást hatékonyan segítő, számszerűsíthető pénzügyi, közlekedési és környezeti eredményeket felmutató javaslatokat tesz.

Magyarországon az aktív lakosság több mint fele, 2.9 millió fő él városokban, amiből 1.8 milliónyi aktív korú lakója van a megyei jogú városoknak és Budapestnek. Erre a célcsoportra érdemes elsősorban ösztönzési rendszert kialakítani  a KPMG tanulmánya szerint.

Nemzetközi példák

A tanulmányukban Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország és Svájc példáját vizsgálták, ezekben az országokban viszonylag hasonló jó gyakorlatokat alkalmaznak. Mindegyik ország jellemzően három típusú ösztönzési rendszert vagy ezek kombinációját alkalmazza:

– Fix kilométerdíj fizetése a munkavállalók részére a kerékpárral munkába járáshoz megtett távolság alapján, ami adómentes költségtérítésként nyújtható;

– Vállalati kerékpár biztosítása a munkáltató által, amely után társasági adó kedvezményt kaphat a munkáltató (pl. Belgiumban), illetve a költségeket adómentes juttatásként átterhelheti a munkavállalóra;

– Személyi jövedelemadó-alap csökkentése a munkahely és a lakóhely közötti távolság alapján, amennyiben kerékpárral jár a munkavállaló dolgozni.

A jelenlegi körülbelül 115 ezer városi és országosan kb. 630 ezer jellemzően kerékpárral munkába járó száma 2030-ig elérheti a 170 ezer főt, a megtett kilométerek száma pedig további, közel 40 millióval nőhet a nagyobb településeken. A városok levegőminősége is jelentősen javulhat, évente 5000 tonnával csökkenthető a CO2 kibocsátás a javasolt ösztönzők hatására.

A saját személygépjármű használata után nyújtható adómentes költségtérítéshez (vidéken ingázásra max. 15 Ft/km az üzemanyagköltség mellett) hasonlóan javasolt a támogatás kiterjesztése a kerékpárra. Az államháztartást nem terhelő, a munkáltató által adómentes juttatásként nyújtható költségtérítés mértékét a munkáltató döntheti el. Ennek javasolt mértéke legalább 15 Ft/km, de a legjobb nemzetközi gyakorlatokat arányosítva akár 45 Ft/km is lehet annak érdekében, hogy a kerékpár jelentősen vonzóbb legyen az autóval szemben.

A rendszeres kerékpározás évente átlagosan 1.3 nappal csökkenti a kivett betegszabadságok hosszát a nem kerékpározó munkatársakhoz képest. A kerékpározó életmód ellensúlyozza a baleseti kockázatok és légszennyezés káros hatásait: míg utóbbi – autóvezetőket is veszélyeztető – kockázatok mindössze átlagosan egy héttel csökkentik a várható élettartamot, a rendszeres kerékpározás 3-14 hónappal növeli a várható élettartamot.

A KPMG tanulmánya szerint évente 229 milliárd forint externális kárt okoz a személyautók közlekedése, míg a levegő- és zajszennyezés csökkentésével javítható a városi életszínvonal. Hazánkban jelenleg csak egyes önkormányzatok és cégek egyéni kezdeményezései segítik a kerékpáros munkába járást. A Magyar Kerékpárosklub véleménye szerint a kerékpározás átfogó támogatása segítene kihasználni a kerékpározás egyéni, társadalmi és környezeti előnyeit.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!