A hagyományos kerékpárvásárlást támogatják a pedelec helyett Újvidéken

Bringás áttörés egy határon túli magyar városban – nem kötik elektromos rásegítéshez a bringavásárlási támogatást.

Újvidék az első bringás város a Lajtától keletre, ahol városi szintű (nem e-)bringavásárlási kedvezményt vezetnek be. Újvidék Szerbia “bringás városának” számít, 290 ezer lakosa közül 40 ezren gyakori kerékpáros közlekedőnek számítanak, a biciklis közlekedési infrastruktúra rohamléptekben fejlődik évtizedek óta. A város nemrégiben úgy döntött, tovább ösztönzi a kerékpárvásárlást, úttörőként az országban, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés ötlete alapján – hasonló támogatási kampány már él a szomszédos Montenegróban és Észak-Macedóniában.

Az Európai Kerékpárosok Szövetsége (ECF) már üdvözletét is küldte a kezdeményezésnek – amely mögé a környezetvédelmi tárca is odaállt már -, és továbbra is biztatja Európa városait, hogy kezdeményezzenek hasonlóan progresszív intézkedéseket, hogy csökkenjen a légszennyezettség, ezáltal is egészségesebbé téve az embereket.

Az újvidéki részletek még nem mind ismertek, de az idei évi városi költségvetésben már szerepel mintegy 70 ezer eurónyi dínár a célra – olvasható az ECF.com portálon. Kerékpár-vásárlási támogatást egyébként már Magyarországon is bejelentettek, de csak elektromos rásegítésű biciklik vásárlásához lehet állami közpénzt kapni. Helyi kezdeményezések azért már vannak, a főváros VI. és VII. kerületében tavaly a Magyar Kerékpárosklub javaslata nyomán úgy döntöttek, hogy a jogosítványszerzési támogatás összegét kerékpárvásárlásra is lehet fordítani. Erről március elején írtunk már. A Magyar Kerékpárosklub egyébként korábban vizsgálta annak lehetőségét, hogyan lehetne ösztönözni a munkavállalókat kerékpáros munkába járásra – kilométerdíjjal a nettó fizetés mellé. Bécsben teherbiciklik vásárlására kapható központi segítség, adta hírül az infostart.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!