Kerékpártúra a kistoronyai kilátóhoz

Euro Velo 11 útvonalához közel található a szlovákiai Kistoronya, ahová egy könnyed kerékpártúrát tettünk.

Tokaji borvidék elsősorban a királyi nedű születésének helyszíne, viszont a gyönyörű zempléni táj látványa is megér egy több napos kirándulást. Kellemes időtöltést kínál az aktív pihenésre és a természet értékeinek felfedezésére. Több kerékpáros útvonal is lehetőséget nyújt,hogy megismerjük a környék településeit.

Sátoraljaújhelytől kb 12 kilométerre található Kistoronya. A régi gyalogos határon átkelve balra fordulunk az elágazásnál. Ez egy alsórendű út, kb 5 kilométer után jobbra kanyarodunk a település felé.

Innentől kezdődik egy enyhe emelkedő, mert a kilátó a szőlős oldalában várja látogatóit. Az út minősége kiváló, csak a település határától számíthatunk gyengébb minőségű aszfaltozott útra. A kilátó mellett a gyerekeknek játszótér, fedett pihenőtér is segít a kikapcsolódásban.

Ez az egyik legszebb kilátó a környéken, ahonnan gyönyörű panoráma tárul Zemplénre. 12 méter magas torony, mely Kistoronya és Csarnahó között található. Már messziről feltűnhet, hogy az épületnek különleges, hordó formája van. A svájci-szlovák együttműködési program keretein belül építették és Szent Orbán ünnepén nyitották meg 2015. május 30.–án, amin rész vett a svájci államkövet Alexander Wittwer is.

Innen több kerékpáros útvonal indul. Színek szerint csoportosítva jelölik ezeket, így mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő utat.

Érdemes a túra során meglátogatni a tufa kőzetbe vájt borospincéket, mert különleges finomságok mellett megtalálható Szent Orbán szobra, minden borász védőszentje.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!