Londonban kerékpáros sztrádákat hoztak létre a megnövekedett forgalomnak

A koronavírus-járvány idején a világ nagyvárosaiban a kerékpározás népszerűsége megugrott.

Londonban új szállóige keletkezett: a bicikli az új vécépapír! Az idei szezonban annyian akartak hirtelen kerékpárt venni, hogy azonnali kiszolgálás helyett a legtöbb kereskedő csak előjegyzést vett fel a minőségi, de jutányos áron elérhető járművekre. A brit fővárosban már számozásuk van a bringasztrádáknak. A kerékpáros autópályák olyan sávok, amelyek teljesen elkülönülnek a járdáktól és a gépkocsik sávjaiktól, így növelve a biztonságot.

London, Fotó Bodolai Ádám

Budapest a londoni sikeren felbuzdulva szintén kezd barátkozni a bringasztrádák létesítésének gondolatával. A két fővárosban a probléma ugyanaz, a helyszűke. Londonban viktoriánus szűk utcákon lüktet egy világváros, míg Budapesten a XIX. századi városszerkezetbe kell bezsúfolni a XXI. század igényeit.

London, Fotó Bodolai Ádám

Azt már a magyar forgalomtervezési szakemberek is megértették, hogy a biztonságos közlekedéshez nem elég az úttest szélére felfesteni egy sárga csíkot a kerékpárosoknak. A rossz minőségű utakon gyakran járhatatlan az úttest széle a biciklisek számára, hiszen a legdurvább felületi hibák az úttest szélén vannak.

A kerékpárosok forgalma annyira megélénkült a járvány kezdete óta, hogy már torlódnak a biciklisek a sávokban és a kereszteződésekben. Londonban a rendőrség szigorúan bírságolni kezdte a közlekedési lámpák jelzéseit figyelmen kívül hagyó bringásokat, hogy megértsék, a piros nekik is megálljt parancsol, adta hírül az euronews.

London, Fotó Bodolai Ádám

Budapestnek megvannak az adottságai ahhoz, hogy itt is sokan kerékpározzanak.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!