Súlyos balesete és fél év kóma után ismét tud kerékpározni Stig Broeckx

2016. május 28-án két kísérőmotoros hajtott a mezőnybe a belga körversenyen, súlyos tömegbukást okozva.

A balesetnek tizennyolc érintettje volt, köztük Stig Broeckx, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Az ő felépülésének története valódi csoda, amiről nemrég megrendítő dokumentumfilm készült: a ‘De Stig’ című alkotás a CyclingTips jóvoltából már angol felirattal is megtekinthető. Stig balesete sokkolta a kerékpáros társadalmat. Csupán néhány héttel korábban, a Török körversenyen tért vissza, miután február végén a Kuurne-Brüsszel-Kuurnén ütközött egy motorossal.

Épp gyerekkori álmát váltotta valóra. Úgy tűnt, a belga országúti szakág két hónapon belül a harmadik fiatal tehetségét veszítheti el, és a kerékpársport újra gyászba borul. De Stig végül túlélte a balesetet és kómába került. Ugyan életben maradt, nem érkeztek bíztató hírek az állapotáról. A legvalószínűbb forgatókönyv ekkor az volt, hogy élete végéig vegetatív kómában marad. Ám Stig később rácáfolt az orvosokra: ő lett a kivétel, aki erősíti a szabályt.

Kezdetben minimális agytevékenységet mértek nála, azonban a pesszimista kilátások ellenére fél év után felébredt a kómából, és újra megtanult beszélni, járni és egyáltalán, élni.

A róla készült dokumentumfilm a rehabilitáció folyamatán vezet minket keresztül – minden nehézséggel és sikerrel együtt. Személyiségét és intellektuális képességeit az Ardennekben történt szörnyű baleset, és a testét ért maradandó sérülések sem tudták befolyásolni, megtörni. Nehézségei vannak a beszéddel, mivel az arcán és a torkában található izmok a kóma és intubáció ideje alatt, vagyis csaknem hat hónapig inaktívak voltak – ám az esze úgy vág, mint bármikor korábban.

“Profi kerékpárosként mást se csináltam, mint az izmaimat dolgoztattam, de nem is sejtettem, hogy ennyi izmunk van az arcunkon. Még mindig rendszeresen járok beszédtanárhoz, hogy javítsak a kiejtésemen, és hogy helyesen tudjam használni az ajkaimat a szavak megformálásához. A séta és a beszéd a két legfontosabb dolog, amin még dolgoznom kell.”

A történtek ellenére sem veszítette el pozitív létszemléletét. Az optimizmusa ragadós, akárcsak jó kedélye. Ahhoz képest, hogy min ment keresztül, az élethez való hozzáállása irigylésre méltó. És ez nem egy szerep, amit a média kedvéért játszik el. Mindig is pozitív ember volt; mindig abból a szemszögből közelített az élethez, hogy mire lehet képes.

“Szeretném motiválni és inspirálni az embereket, de amikor visszatekintek a saját fejlődésemre, azzal magamat is motiválom. Részben a motiváció és az inspiráció volt az oka, hogy megcsináljuk a filmet és megírjam a könyvet. Jó hallani, hogy ennyi emberhez eljuthat a történetem, és hogy sokan inspirálónak is találják.”

Fotó: Kris Van Exel

A másfél órás mozi bemutatja azt az utat, melyet Stig végigjárt a balesete után. A szó legszorosabb értelmében visszasétált az életbe; teljesített egy három kilométeres jótékonysági sétát, ami majdnem egy teljes napjába telt – egy érzelmes jelenet a sok közül. Három kilometer ma már meg se kottyan neki!

“Most már azért odafigyelek az étrendemre, igyekszem fitt maradni. Olyan tempóval tekerek 20-30 kilométereket, mint egy turista. Bringával megyek a szupermarketig, plusz sokat sétálok. Nordic walkingolni is szoktam azzal a két bottal. Ez teljesen átmozgat, a botok pedig kezdetben sokat javítottak az egyensúlyérzékemen. Ma már könnyedén lenyomok akár tíz kilométert is. Sokat beszélgettünk a dokumentumfilm tervezetéről. Introvertált ember vagyok, sosem én voltam a társaság közepe. Idő kellett ahhoz, hogy elő merjek lépni és megosszam a történetemet. Az elején azt gondoltam, hogy az embereknek hamar elegük lesz belőlem, és ‘Stig-túladagolást’ kapnak – de nagyon sok pozitív reakció érkezett.”

Stig Broeckx tavaly töltötte be a 30-at és újra tele van tervekkel. Szeretne jogosítványt szerezni, megkérte barátnője, Marlies kezét, és most azt fontolgatja, visszatér az iskolapadba, hogy kitanulja a gyógytornász szakmát. Emellett pedig szeretne segíteni azoknak, akik hasonló nehézségeken mentek és mennek keresztül; motivációs előadásokat tartana a kómából felépülőknek, olvasható az eurosport összefoglalójában.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!