Bringatúra a káprázatos őszi Lillafüredre

Ősszel minden növény divatbemutatót tart, így a Bükk felvette a legszebb színeit és elkápráztatnak a fák lombkoronái Lillafüreden.

Az októberi esőzés miatt megáradt a Sajó és a Hernád is, sőt a Lillafüredi-vízesés is hatalmas robajjal zúdul 20 méter magasból. Ezért úgy döntöttünk, felkeressük bringával hazánk egyik legszebb és legnagyobb vízesését a Hámori-tó közelében. Miskolctól 15 kilométerre található Alsó- és Felső-Hámor egy vadregényes katlanban.

A turizmusban fontos szerepet tölt be a Hámori-tó, hiszen a természetes szépsége miatt hozzájárul Lillafüred vonzerejéhez. A déli parton turistaösvényen indultunk el, melyen kis pihenőket is találtunk.

Színes csónakok várakoztak a tavon, hogy elringassák a csendes víztükrön az idelátogató turistákat.

Feltekertünk a Lillafüredi Állami Erdei Vasút állomásáig, amely Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyipálya. Vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül.

Városi környezetből indul a vonat, a diósgyőri vár közelében halad el. Kanyarogva elhagyja Miskolcot, majd a lillafüredi Palotaszállónál megáll, hogy a látogatók a vízeséshez, barlangokhoz eljussanak. Az újmassai őskohó, és számos gyalogos túra kiindulópontja Garadna-völgy.

Az 1800-as évek elején a Garadna-völgyben felduzzasztottak két patakot, hogy a vaskohászat számára biztosítsák a megfelelő vizet. A század vége felé gróf Bethlen András kormányüdülőt épített, amelyet unokahúga Vay Erzsébet becenevéről (Lilláról) nevezett el. A neoreneszánsz stílusban épült Palotaszálló 1925-1929 között nyerte el mostani szemet gyönyörködtető formáját.

Az épület egy meredek emelkedő tetején található, ezért támfalakkal egy meseszép függőkertet alakítottak ki. Az egyik teraszon található József Attila szobra is, ugyanis Óda című versét itt írta.

A függőkertet 2012 és 2014 között felújították, így eredeti pompájában láthatjuk színkavalkádját. A teraszok nevet is kaptak: Fiatalság és a találkozások terasza, vízesés, virágok, zene, költészet, szobrászok terasza.

Innen jól látható hazánk legnagyobb, 20 méter magas vízesése. A lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges vízesés, eredetileg a Szinva patak a Hámori-tóba torkollott.

Itt található az Anna és a Szent István barlang is, a környék egyik legszebb cseppkőbarlangja, ahová légzőszervi betegek gyógyulni járnak. Anna barlang Magyarországon egyedülálló, de az egész Földön is csak 4 másik helyen lévő hasonló típusú barlang van. Egyediségét az adja, hogy a víz nem kivájta a mésztufabarlangot, hanem a patakból kioldódott mész fokozatosan rakódott le, és ebből épült fel a barlang fala. A Szent István barlangot az Eger felé vezető műútról közelíthetjük meg. Véletlenül fedezték fel, ugyanis egy kutya hangos ugatására lettek figyelmesek, és amikor kimentették, akkor vették észre a föld alatti teret. A látogatók számára csak 1931-ben nyitották meg. Felső-Hámor tartogat még látnivalót, mint például Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumát vagy Herman Ottó síremléke.

A Molnár-sziklánál gyakran megfordulnak falmászók. Ha figyelmesek vagyunk, akkor megpillanthatjuk a hegy tetején álló keresztet, amihez két legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint a szegény molnárlegény és a gazdag molnár leánya mélybe vetették magukat, mert szüleik tiltották a fiatalok szerelmét. A másik Jókai megírt történetéhez kapcsolódik. A molnár bánatában leugrott a szikla tetejéről, mert gyönyörű felesége megcsalta őt.

Lillafüredről kerékpárral eljuthatunk Egerbe, egy izgalmas kanyargós úton. A Hámori-tó jobb oldalán haladva pedig a Lázbérci-víztározóhoz tekerhetünk el.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!