Elektromos kerékpárautót fejlesztettek a városközpontok megmentésére

Lassacskán megszokottá válnak a közutakon furikázó tisztán elektromos meghajtású járművek olyannyira, hogy már teljesen beleolvadnak a közlekedés más résztvevői közé

Számos előnyük van a villamoshajtással működő járműveknek. Amellett, hogy modern, korszerű technológiát használnak, alacsony károsanyag-kibocsátásuknak köszönhetően munka közben nem szennyezik a környezetet.

Vannak azonban olyan helyzetek, amelyekre nem terjed ki a fölény, ilyen például a belvárosi dugó esete. Hiába van vadonatúj, csodaszép, tisztán elektromos szolgálati autód, ha ugyanúgy nem tudsz vele haladni forgalomban, ahogy mások sem.

A furcsa járművet ugyanis azért találták fel, hogy segítse a kiszállítóként dolgozó emberek munkáját. Az oxfordi székhelyű startup cég, az EAV egy biomechanikus, elektromos rásegítéssel működő, szuperkönnyű szállítójárműként ismerteti a találmányt. Hivatalosabban megfogalmazva egy négykerekű kerékpárról van szó, amely viszonylag tágas csomagtér-kapacitással rendelkezik, meghajtását egy elektromotor végzi.

grafika: TopGear

Az EAVan 250W-os motorjával akár 96 km távolságot is képes lehet megtenni 24 km/h-s sebességgel haladva

Hat óra alatt lehet teljesen feltölteni a járművet 13A-s töltővel, 240V-os aljzatról, vagy éppenséggel az akkumulátort ki lehet cserélni egy, már korábban feltöltött egységre.

A kerékpár teste különleges anyagokból áll, készítésekor szénszálat és kenderrostot is használtak, az elemek pedig dióolaj-alapú gyantával lettek egymáshoz illesztve.

Az EAVanből többféle kivitelt is készítenek, tervben van például egy LWB verzió, aminek különlegessége a szerkezethez kapcsolt pótkocsi lenne.

A DPD kézbesítő cég már leadta megrendeléseit, csakúgy, mint a dán, illetve svéd postai szolgáltatások. Az oxfordi vállalat dolgozóinak fejében felmerült, hogy a későbbiekben platós teherautókkal, mentőautókkal, esetleg taxikkal bővítenék a kínálatot.

forrás: TopGear

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!