2019 legfontosabb kerékpáros eseményei, 2. rész

Folytatódik az év végi leltár a kerékpáros világ életében, nézzük, mi történt áprilistól június végéig tartó időszakban:

  • Metrófelújítás miatt a legjobb megoldás a kerékpározás. A közlekedési fennakadások elkerülésére a legmegbízhatóbb, legolcsóbb és legszabadabb megoldás, ha biciklivel közlekedünk, állt a Kerékpárosklub közleményében. Kispest, Kőbánya, Ferencváros és a belváros között is több kerékpárút, kerékpársáv, busz-kerékpársáv, kis forgalmú utca, vagy kétirányú főútvonal segíthetett elkerülni az Üllői utat.
  • Megkezdődtek a szokásos balatoni körök, április utolsó hétvégéjén és májusban is voltak szervezett túrák, ahol több ezren kerekezték körbe a tavat. Voltak olyanok családok is, akik kisebb körre vállalkoztak, így Tihanynál vissza tudtak kanyarodni a déli partra.
  • Tízezren vettek részt a tavaszi biciklis fesztiválon, az I Bike Budapesten. Idén a felvonulás kicsit visszakanyarodott szülőanyjához, a Critical Mass mozgalomhoz: a szervezők 12 pontban foglalták össze, milyen bringabarát fejlesztéseket javasolnak a következő ötéves önkormányzati ciklusban a kerékpározás terjedéséhez. A demonstráció délután 3 órakor indult a margitszigeti Nagyrétről.

Fotó I bike Budapest

  • Az Árpád hídon át a budai és pesti rakparton tekertek a Petőfi hídig, hogy onnan az Alagúton és Lánchídon áthaladva az Andrássy úton keresztül a Hősök terénél érkezzenek a Városligetbe. Ott a szokásos nagy bringaemeléssel zárult a program.

Foto I bike Budapest

  • A francia Julien Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) megvédte címét a Fleche Wallone kerékpárversenyen, újra ő bírta legjobban a kegyetlen kaptatót, a Mur de Huy-t. Az országúti kerékpár azon a héten az úgynevezett ardenneki klasszikusokról szólt. Az Amstel Gold Race-en mentek az egynapos menők, szerdán a Fleche Wallone-on tekertek, hétvégén pedig a Liege-Bastonge-Liege következett. A három versenyben közös, hogy tele voltak rövid, meredek emelkedőkkel és szűk utakkal.
  • A 102. Giro d’Italia május 11-én indult Bolognából, majd 3518 kilométer leküzdése után három héttel később, Veronában ért véget. 102. Giro d’Italiát az ecuadori Richard Carapaz nyerte meg, amivel hirtelen nemzeti hős lett hazájában, ami eléggé ki volt éhezve sportsikerekre. Carapaz jó hegyimenőnek számított, de győzelme váratlan volt az olasz kerékpáros körversenyen.

Foto Giro d’Italia

  • Miguel Ángel Lópezt akár ki is zárhatták volna a Giro d’Italiáról, mert néhány taslit lekevert egy nézőnek, de a zsűri is érthető emberi reakciónak ítélte kirohanását, hiszen a mellette futó néző éles helyzetben döntötte le kerékpárjáról. A kolumbiai hegyimenőnek így is elég balszerencsés Girója volt műszaki problémák miatt, pont nem hiányzott neki, hogy fellökjék a záró emelkedőn. Az Astana bringása lekevert párat a földre kerülő szurkolónak, majd a végén a sapkáját is lecsapta.

  • A lengyel Pawel Franczak nyerte a V4 nemzetközi kerékpárverseny szombati magyarországi szakaszát, amelyen a legjobb magyar Dina Márton lett. A V4 Kerékpárverseny magyarországi mezőnye Budapesten, a Carl Lutz rakparton rajtolt (lassú rajt), majd 168,7 kilométer megtétele után a Pannonhalmi Főapátság előtt ér célba. A versenyzőknek a célba érkezés előtt Pannonhalmán három és fél 5,5 kilométeres kört is meg kellett tenniük, helyenként 15%-os meredekségű emelkedővel.
  • A francia kerékpáros körverseny négyszeres bajnoka Chris Froome egyéni időfutam pályáját járta be a Dauphiné nevű franciaországi körversenyen, amikor balesetet szenvedett. A 34 éves brit klasszist kórházba szállították. A hat órán át tartó operáció nagyon jól sikerült. Froome egy leejtőn haladva közel 60km/h sebességgel nekicsapódott egy kőfalnak. A baleset azért következett be, mert a brit versenyző az orrát fújva elengedte a kormányt, és eközben egy hirtelen széllökés eltérítette útjáról a biciklijét.
  • Doppingvétség miatt három évre eltiltották a már visszavonult spanyol Juan José Cobót, aki így elveszítheti a spanyol országúti kerékpáros körversenyen aratott 2011-es győzelmét. Cobótól elvették a 2011-es Vuelta-sikerét, úgy a győzelem a brit Chris Froome-é lett.
  • Az idei Tour de Hongrie-n minden eddiginél színvonalasabb mezőny jött össze. 19 csapat 129 versenyzője indult a versenyen. Most először indult magyar versenyen a Tour de France-on állandó résztvevőnek számító francia csapat, a Cofidis. De itt volt még az olasz Androni Giocattoli a címvédő Manuel Bellettivel a soraiban, aki a Giro dItalia letekerése után érkezett Magyarországra. A hat nap alatt összesen 890 kilométert kellett leküzdeniük a versenyzőknek a júniusi kánikulában. A Kazincbarcika és Tiszafüred között félszakasz hozta a verseny első magyar sikerét. A magyar válogatottban tekerő Lovassy Krisztián száz kilométeres szökés végén célfotóval győzte le a lengyel Aniolkowskit.

Fotó Halmágyi Zsolt

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!