5 magyar top kerékpárversenyző összegezte a csonka 2020-as évet

Öt kerékpárversenyzőt kérdezett meg az EuroSport Bringa, hogyan élték meg ezt a furcsa, három hónapba sűrített 2020-as szezont.

A legemlékezetesebb pillanatokról, a legizgalmasabb versenyekről, és az év legjobbjairól öt magyar versenyző mondta el véleményt. A Kometában tekerő Fetter Erik és Dina Marci, az Androni versenyzője, Pelikán Jani, az idén első magyarként a Liége-Bastogne-Liége-t teljesítő Peák Barna, a Girón induló Valter Attila és az Epronex kerékpárosa, Gönczy Gergő értékelte a 2020-as szezont, a tőlünk kapott öt kérdés alapján.

Az EuroSport Bringa kérdései a következők voltak:

  1. Véget ért ez a furcsa 2020-as szezon. Mennyire tetszett ez a 3 hónapból álló idény?
  2. Számodra mi volt a legemlékezetesebb pillanat vagy verseny?
  3. Mit szóltál a magyar versenyzők teljesítményéhez? Hisz Valter Ati befejezte a Girót, Peák Barna pedig az első magyar résztvevő volt az LBL-en.
  4. Van olyan versenyző, akinek kifejezetten örülsz, hogy ennyire jól ment idén? (max 2 név)
  5. Nálad ki az év versenyzője, és kiben csalódtál a legnagyobbat? (max 2-2 név)

Gönczy Gergő (Epronex-Bss Oil)

1. A magam részéről nem tetszett a máról holnapra versenyzés, hogy hetente változik a versenynaptárunk. Ez persze nem a csapat hiányossága, végig tájékoztattak minket a változásokról, járványügyi okokból szorult a hurok a versenyek szervezőin. Itthon sajnos elmaradt minden UCI-verseny az Hongrie-n kívül, de külföldön is sok verseny elmaradt. Tetszett a fiatalok térhódítása, meg nem is, nyilván a sikereik tetszettek, csak a nagy sztárok sikertelenségének nem örültem. Hiányoltam pár nagy nevet, hirtelen, amire vissza tudok emlékezni csak Sagan Giro-szakaszgyőzelme, egyébként a 30-as sztárok közül mindenkinek hiányzott a versenykilométer szerintem, leszámítva Roglicot.

2. Nem nagy verseny volt ugyan, de Alaphilippe Brabantse Pijl-győzelme. Ahogy azt megcsinálta MVDP és Cosnefroy ellen, oktatni való volt. Általában szeretem, ha valaki nem tisztán erőből nyer, hanem elég dörzsölt is ahhoz, hogy ilyen cseleket megcsináljon. A saját tapasztalatokat összefoglalnám azzal, hogy sok volt a tanulópénz.

3. Mindkettőjüknek örültem, hogy bizonyították, van helyük a legmagasabb ligában, úttörők félig-meddig a magyar kerékpározásban. Összehasonlítani felesleges lenne őket, hiszen teljesen más kvalitásaik vannak és más típusú versenyekre viszik őket. Alma-körte kérdés szerintem, ha már engem kérdeztek.

4. Wout Van Aert nagyon tetszett, ritka az ilyen sokszínűség, és majdhogynem mindent megnyert, amit akart. Illetve az, hogy szinte mindenhol ritkán látott segítséget tudott nyújtani Roglic-nak és még szakaszokat is nyert.

Fotó Gomez Sport

5. Nem mondanám, hogy szimpatizálok vele, de szerintem nem lehet vitatkozni azzal, hogy Roglic az egyik, ha nem a legjobb versenyző volt idén, még akkor is, ha azt a rettenetes időfutamot figyelembe vesszük, amit a Touron lehozott. Az odáig vezető út nagyon erős volt, és az is, ami utána jött. Wout Van Aert, aki az augusztusi egynaposokat uralta. Az nagyon komoly teljesítmény volt. Csalódni talán Saganban csalódtam, de szerintem 25-30 év felett már nehéz versenykilométerek nélkül versenyt nyerni. Hiányoltam még a többi +30-as nagy sztártól, hogy villantsanak legalább egy nagyot, legalább egy szakaszgyőzelmet. Ide lehet sorolni majdhogynem az utóbbi évek minden Grand Tour-esélyesét 1-2 kivétellel.

Dina Marci (EOLO-Kometa)

1. A saját szezonom kevésbé, az csak másfél hónap volt. Ha a WT-szezont nézem, azt hiszem, az viszont annál jobban. A lehető legjobban megoldották a fennálló helyzetet. Sűrű volt és nagyon pörgős.

2. Elég sok emlékezetes pillanat volt ebben a szezonban. Talán Pogacar fordítása volt a legnagyobb meglepetés számomra.

3. Mindketten nagyon szépen helytálltak, úgy gondolom. Barna szerintem oszlopos tagja lett a csapatának, nagyon sokat segített egész szezonban, jövőre alapember lehet. Ati eredményei meg magukért beszélnek, fantasztikusan teljesített idén (is)!

4. Tao Geoghean Hart és Jai Hindley. Mindkettőjük pályafutását régóta követem.

5. Az év versenyzője Wout Van Aert, akiben elég nagyot csalódtam, ő Aru meg Dumoulin.

Fetter Erik (EOLO-Kometa)

1. Saját szemszögből elég “furán” alakult sajnos az én csonka szezonom, konkrétan 3 napot versenyezhettem a balesetem miatt, ami azért elég kevés. Főleg, ha azt nézzük, hogy megint hónapokig kell várnom a következő versenyig. De ez van, ebből kell kihoznom a legjobbat.

2. Abszolút Pogacar fordítását mondanám. Az egy olyan dolog volt, amit konkrétan a mai napig emésztek, brutális és egyben hihetetlen, amit azon az utolsó időfutamon művelt. Saját oldalról pedig természetesen a Tour de l’Ain első szakaszát mondanám. Emlékszem, hogy még előtte páran nevetgéltünk, hogy milyen brutális mezőny lesz a versenyen, és milyen iszonyat nehéz dolgom lesz, erre az első szakaszon pár méter választott el attól, hogy nyerjek, és enyém legyen a sárga trikó. Erre azért még mindig mosolyogva gondolok vissza.

3. Örültem mindkettőjüknek, jó volt látni, hogy magyarként is el lehet jutni ilyen szintű versenyekre. Ez azért szerintem minden feltörekvő bringásnak hatalmas motivációt és reményt ad.

4. Elég sokat gondolkoztam ezen a kérdésen, és ha egy külföldit kéne mondani, akkor Wout van Aert. Alapból régóta felnézek rá, régebben mikor még csak CX-ezett, akkor láthattam párszor élőben versenyezni világkupákon és vb-n is, amikor még kisebb voltam. Nagy példakép. Szóval neki örültem, főleg ha azt is nézem, hogy milyen komoly sérülésből tért vissza. A másik versenyző pedig cimborám Valter Ati, azt hiszem, nem kell túl sokat ragoznom, hogy miért.

5. Primoz Roglic, illetve Wout van Aert az év legjobb versenyzői az én szemszögemből. Nagy csalódás pedig még ha nem is a saját hibájából, de Geraint Thomas. Nekem alapból ő nagy kedvenc, úgyhogy kicsit csalódott voltam, hogy így alakult a szezonja.

Pelikán János (Androni-Giocattoli)

1. Nem tetszett. Sajnos nem lehetett előre tervezni, sokszor a hét elején sem lehetett tudni biztosra, hogy a hétvégi versenyt megrendezik-e. Ez a bizonytalanság soha nem jó a versenyzőknek. A csapatba, úgy érzem, sikerült beilleszkednem. Látták ők is, hogy tudok teljesíteni. Viszont mivel a szezon is rövid volt, velük is kevés időt töltöttem.

2. Sajátot nem nehéz választani, mert nem volt sok versenyem idén. A Paris-Camembert, amin az egész versenyen szökésben voltam és utána elsőszámú tartalékká váltam a Giróra. Amúgy a Tour utolsó időfutama volt a legemlékezetesebb, nem igazán akartam elhinni, ami történik.

3. Atit tudtam, hogy jól fog menni, mert májusban már lenyomott a Pilisben egyedül egy háromhetest.

4. Valter Ati és Fetter Erik. Erik balesetét nagyon sajnáltam, de tudom, hogy jövőre még jobb lesz. Mindketten nagyon fiatalok, mindketten jó helyen vannak, de Ati már WT-szinten van, Eriknek még ezt a lépcsőt meg kell lépnie, de egy jó szezon, és biztos vagyok benne, hogy elviszik.

5. Nincs kifejezetten. Tao Geoghegan Hartnak örültem, hogy megnyerte a Girót. Tényleg egy rendes, nem beképzelt gyereknek tűnik. Csalódni nem csalódtam senkiben, mert senkivel szemben nem volt elvárásom. De ha lett volna, akkor is be kell látnunk, hogy mindenki ember, lehetnek problémái a biciklin és a magánéletben is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!