A jövőjére fókuszál Benkó Barbara, a többszörös magyar bajnok kerékpáros

Benkó Barbara neve már évek óta a kerékpársport része, aki mosolygós tekintetével, pozitív hozzáállással teszi egyre jobban előrébb kerekét.

Mindig öröm arról hallani, hogy a férfiak mellett a női kerékpárversenyzők is sikeresen szerepelnek a versenyeken. Benkó Barbara úszóként kezdett sportolni, 2000-ben lett kerékpárversenyző. A pilisvörösvári versenyző megjárta már a londoni olimpiát is. Az idén a hegyikerékpáros ob-n csak Vas Kata Blanka előzte meg, viszont az időfutam bajnokságon diadalmaskodott és a mádi országúti kerékpáros versenyen harmadik helyezést ért el. Magánéletében igyekszik lehetőségként megélni a kihívásokat és optimistán tekinteni a világra. Barbit telefonon keresztül értük el, mert jelenleg Dél-Afrikában tölti a felkészülési időszakot. Kérdeztük arról, hogyan értékeli az idei szezonját, a jövőbeli terveiről faggattuk.

A vírus miatt feje tetejére állt mindent. Hogyan változtak meg a 2020-as év tervei? 

-Most, az év végéhez közeledve, tisztábban látok már, mit kellett volna másképp tenni. A szezon elején történt egy edzőváltás 5 és fél év után, és új edzővel új tervekkel indultunk 2020-nak. Januárban Dél-Afrikában készültünk a csapattársammal a világ legnagyobb 8 napos maratonjára, tele voltunk energiával. Egy nappal a rajt előtt lemondták a versenyt. Alig találtunk repülőt, amelyikkel haza tudtam utazni Magyarországra. Talán az utolsó előtti járatot sikerült elcsípnem. Tavasszal igyekeztem odafigyelni a kijárási korlátozás betartására, így csak akkor mentem boltba, ha szükség volt a vásárlásra. Nem is tudom, mikor töltöttem ennyi időt otthon a családommal. Talán gyerekkoromban volt ilyen, hogy a hétvégéim szabadok voltak. Rengeteg időt tudtam a Pilisben tölteni, sokat bringáztam a hegyekben. Ennek ellenére a magánéletemben adódtak akadályok, amelyek megnehezítették a versenyre való koncentrálást.

Számomra ez egy kemény időszak volt, sokat tanultam ebből az új, kialakult helyzetből.

Fotó: zooncronje

Említetted, hogy volt olyan, amit utólag már másképp csinálnál. Inkább kint maradtál volna Dél-Afrikában?

-Tavasszal teljesen más volt a helyzet odakint, ahogy elmesélték nekem. Magyarországon nem tapasztaltuk meg, milyen az, amikor nem hagyhatod el a házad, maximum csak 5 kilométeres körzetben szabad mozogni. 6-8 héten át bezárva lenni az otthonukban. Örülök, hogy a családommal tölthettem ezt az időszakot és a kellemes tavaszi időjárás biztosította számomra a pilisi edzéseket.

Milyen Dél-Afrika? Hogyan töltöd egy napod?

Szinte már a második otthonom, nagyon szeretem, mert gyönyörű ország. Nem tökéletes, de bringás szempontból iszonyú jól tudok készülni a versenyekre. Rengeteg a hobbikerékpáros, pedig az autósok itt se tolerálják a bicikliseket az utakon. A koronavírus megelőzésre nagyon figyelnek. Az edzéstervet megkapom 1-2 héttel előre. Általában 1 pihenőnapom van, a többi napokon hosszabb szakaszokon tekerek vagy pedig rövidebb, de keményebb résztávokat teljesítek. Az edzőm pedig kiértékeli a teljesítményem és ettől függően állítja össze a következő tervet.

Fotó: Bankó Barbara

Mivel töltöd a pihenőnapot? 

Szükségem van arra, hogy szellemileg is kikapcsolódjak. A apukámnak segítek adminisztrációs feladatokban. Főleg olyan dolgokkal foglalkozok ilyenkor, ami nem a kerékpározáshoz kapcsolódik, de a nap 24 órájában ekörül jár az eszem. Amit napközben csinálok, meghatározza a másnapomat is, hogy fogom magam érezni. Elkezdtem online spanyolul tanulni, de mindig jön valami, amivel menet közben foglalkozom.

Sajnos sok versenyt töröltek, vagy elhalasztottak, mégis melyik volt 2020-ban a legemlékezetesebb? 

-Az újraindult szezon első nemzetközi versenye, július elején. Különleges érzés volt, amikor egy nagyon hosszú kényszerpihenő után izgatottan ott álltunk a rajt előtt. Ismét éreztük a verseny felfokozott hangulatát. Útközben kaptam egy rossz hírt, mert a szeretett nagyapám meghalt. Nagyon közel álltunk egymáshoz. Érzelmileg nagy megpróbáltatás elé állított ez a hétvége, és apukámnak is, aki ott volt velem.

-Pár nap és itt van 2021, milyen tervekkel készülsz? 

Terveim már vannak, de a koronavírus okozta intézkedések közbe szólhatnak. Az év elején lett volna egy nagy maraton, amit sajnos eltoltak augusztusra. A komplett világkupaszezon, és a világbajnokságon is indulni szeretnék, és ne felejtsük, ott van még az olimpia is. A társaimon látom, hogy egy-egy elhalasztott verseny, mennyire megviseli őket. Nálam ez nem így működik, igyekszem ezt rugalmasan kezelni, mert ha ezen nem, akkor majd a következő versenyen bizonyíthatok. Egy éve már az életünk része a vírus, az edzést folyamatosan tartom, hogy megfelelő szinten tudjam tartani magam.

Igyekszem humorral, pozitívan élni az életem.

Fotó: attentionbuilders

Mikor tervezel hazautazni?

-Január vége felé már van néhány programom otthon, de addig bárhogy alakulhat a helyzet. Sajnos töröltek néhány itteni versenyt, ezért átgondolva a helyzetet, jobbnak látom, ha kb 1 hónap múlva már otthonról intézzem az ügyeim és az edzéseim.

Akkor a karácsonyt is a családod nélkül fogod tölteni. Hogyan készülsz az ünnepre, mi az, ami hiányzik?

Nem gondoltam volna, de nagyon erős már a honvágyam. A tavasszal otthon töltött időszakban szorosabb kapcsolatom lett a családommal. Nagyon szeretem Magyarországot, a Pilist és ha nem lenne tél, akkor otthon készülnék fel a versenyekre a hideg időszakban. Hiába töltök hónapokat edzőtáborokban, versenyekre megyek, azért hiányzik Magyarország és természetesen a családom. Nem tudom elképzelni, hogy más országban éljek.

A bringazas.hu nevében eredményes 2021-es évet kívánunk Barbinak!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!