Több mint 250 versenyző teljesítette a XXVII. Mátra Kört

A Mátrát megkerülve több mint 250 versenyző teljesítette a 73 kilométeres XXVII. Mátra Kört.

Az első „Mátra Kört” az alig egy éve megalakult Gyöngyösi Triatlon Klub „GYÖTRI” szervezte 1992-ben. A Köves Péter vezette fiatal klubnak ez az akkori időben egy rendkívül bátor és hiányt pótló projektje volt. Akkor még nem volt annyi szabadidősportos kerékpárverseny, a Mátrában pedig főleg nem volt lehetőség az amatőr kerékpárosoknak a versenyzésre. A 139 résztvevő és a kis szervező gárda sporttörténelmet írt Gyöngyösön.

A versenyzők 73 kilométeres XXVII. Mátra Kör teljesítésére vállalkoztak. A 15 kilométeres az idén elmaradt.

Fotó Czímer Tamás

Fotó Czímer Tamás

Fotó Czímer Tamás

A gyülekező Gyöngyös hatában volt, ahonnan lassú rajttal kezdték meg a versenyt. Már egyből egy hosszan tartó emelkedő jelentett kihívást a bringásoknak.

Fotó Czímer Tamás

Fotó Czímer Tamás

Mátraháza után viszont jöhetett a megérdemelt gurulás Parád felé. Sirok előtt elkanyarodva Tarnaszentmárián át vezetett az út. A markazi út tartogatott emelkedőket, ezek pont arra voltak jók, hogy a csapatok koncentrációját kiélezze. Abasár és Mátrafüred között jöhetett a tartalék energia, ugyanis egy hosszú emelkedővel zárták a versenyt.

Fotó Czímer Tamás

Fotó Czímer Tamás

A családosok egy rövidebb, 6 km-es és egy hosszabb, 25 km-es mountain bike túrán vehettek részt a Mátraalján: Bábakő, Gyöngyössolymos, Asztagkő, Cserkő, Mátrafüred útvonalon. Mátrafüreden 6-12 éves korig több korcsoportban ügyességi kerékpárversenyen indulhattak. Mindenki kétszer teljesíthette a pályát és a jobb idő számított a versenyben.

Eredmények: 

Férfi felnőtti:

  • Sasvári Dániel (1:48:32)
  • Gönczy Gergő (1:48:33)
  • Hrenkó Norbert

Felnőtt női:

  • Soos Fanni Kinga (2:07:06)
  • Nónay Fanni (2:08:01)
  • Kovács Zsófia (2:11:54)

Megkérdeztük az élményeiről Sasvári Dánielt, aki abszolút első helyen végzett:

Már az elején volt egy 2 fős szökés, nem volt ez megterhelő?

Nem, mert tudatosan felépítettem a versenyt. Valóban Gyöngyöstől elment egy 2 fős szökés,de a mezőny nyugodtan haladt tovább. Mátrafüredve érve Gönczy Gergő támadott és én utána mentem, mögöttem Fejes Gabi is megindult. Hárman összezártunk és elkezdtük üldözni a 2 főt. Még Mátraháza előtt összezártunk és 5-en kezdtük meg a lejtmenetet. Sikerült egy jó tempót megválasztani, gyorsan mentünk, de nem kockáztattunk semmit.

Csalóka a verseny szintrajza, hiszen azt hihetnénk, hogy Mátraháza után már csak gurulni kellett. Parád után akadt néhány kisebb nagyobb kaptató, hogy sikerült megbirkózni vele?

A rövidebb emelkedőkön mindig támadott valaki és eléggé taposni kellett a pedált ezeken a részeken. Nem tudtak zavarba hozni, mert szerencsére a csapat hátul fogta a mezőnyt. Az utolsó 1,8 km-es emelkedőre tartalékoltam, mert tudtam, hogy ez is elég lehet a győzelemhez.

Nagyon szoros volt a befutó, hogy élted meg a Mátrafüred felé tartó utolsó szakasz?

Okosan, energiát spórolva mentem és elkezdtem kihagyni a vezetésben. Kicsit játszottam a nagyhalált. Az emelkedőhöz érve mérsékelt tempóval kezdtük meg, de az 1/3 távnál Fejes támadott és Gönczy is ment vele. Korainak véltem ekkora energiát beleadni 1 km-re a végétől. Elkezdtem inkább a saját tempóban hajtani és utolértem őket. Pihentem mögöttük 3 másodpercet és utána támadtam meg őket. Csak Gönczy tudta felvenni velem a tempót. A füredi főútra érve a kanyarnál kielőzött a harc közöttünk. 2-300 m volt hátra, de fogcsikorgatva raktam rá a kereket. Éreztem, hogy elkezdett lassulni és ezt kihasználva elkezdtem sprintelni a maradék erőmmel. 50 m volt vissza, amikor megelőztem és elsőként értem a célba! Csodás érzés volt abszolút elsőként teljesíteni a Mátra Kört.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!