Voisard nyert Dobogókőn, Hirschin a sárga trikós a Tour de Hongrie-n

A svájci Yannis Voisard diadalával zárult a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szombati szakasza, amelyen honfitársa, Marc Hirschi megőrizte a sárga trikót. Legjobb magyarként a fehér trikós Dina Márton a 25. helyen ért célba.

Az összetettről döntő negyedik etapon Martonvásárról 206 kilométert tekertek a kerékpárosok Dobogókőig, a 2646 méter szintkülönbségű távot kilenc fokos, borús időben teljesítették.

Az előző szakaszokhoz képest nehezebben alakult ki a nap szökése, amelybe hatan kerültek be, ezúttal magyar bringás nélkül. Az utak szélén sokan köszöntötték a mezőnyt – volt, aki tehénnek öltözve -, Bicskén pedig két tűzoltóautó felemelt daruja alatt tekerhettek át a kerékpárosok. A városokban, így az esztergomi gyorsasági részhajránál is rengetegen gyűltek össze, a pilisszántói hegyihajránál pedig a hideg ellenére fesztiválhangulatban fogadta a tömeg a helyenként közel húszszázalékos meredekségű emelkedővel küzdő versenyzőket.

A szökevénycsoportot négy percnél nagyobb előnnyel nem engedte el a sárga trikós Marc Hirschiért dolgozó UAE vezette mezőny, amelynek élén a DSM tekert, amikor Pilisvörösvár elhagyása után harmadszor rugaszkodtak neki a Pilisszántóig vezető emelkedőnek. A támadások sora az utolsó mászásnál kezdődött meg az esélyesek csoportjában – benne az összetett legjobb magyarjaként fehér trikós Dina Mártonnal -, az Ineos Grenadiers és a DSM is többször kísérletezett, végül a Tudor 24 esztendős svájci bringása, Voisard indult meg jó ütemben, maga mögött hagyta riválisait és utolérte a szökevénycsoportból legtovább kitartó két belgát, Yves Lampaertot és Jasper de Buystöt. Voisard tovább tudott menni, így szólóban diadalmaskodott, miközben mögötte az esélyesek csoportjában beérkező Hirschi megtartotta első helyét, ezzel egy lépésre került az összetett győzelemtől.

Az M4 Sportnak Hirschi felidézte: nagy csoportban tekertek a hajrában, minden támadásra pedig nem reagálhatott, így nagyon örül, hogy megtartotta a trikóját. Mint elmondta, sok fiatal tekert velük, nem ismert mindenkit, így többször is várnia kellett, míg közölték vele rádión az épp támadó rivális összetett hátrányát. Kiemelte csapattársa, Finn Fisher-Black segítségét, aki többször is utolérte az akciózó ellenfeleket, nélküle elvesztette volna a trikóját.

“Nagyon boldog vagyok, és bár ha minden rendben van, holnap megtarthatom az első helyem, de a városi körözés, különösen ha esik, magában hordozza a bukás veszélyét” – fogalmazott.

Voisard kiemelte, hogy pályafutása legnagyobb győzelmét aratta. Mint mondta, a szakasz vége nem volt igazán meredek, így nagy volt a taktikai harc, ő pedig két kilométerrel a cél előtt jó ütemben tudta megindítani a támadását.

A 2019-es Tour de Hongrie-n második Dina a 25. helyen ért célba, így összetettben a nyolcadikról a 17. pozícióba csúszott vissza, ezzel együtt megtartotta a legelőkelőbb helyezést elfoglaló magyar fehér trikóját. A Kossuth Rádiónak felidézte, a meredek részen jól ment neki, utána viszont a sorozatos támadásokat nem tudta átvenni, elfáradt, és bár a Pilisszentkereszt utáni lejtőn össze tudta zárni a sort, ez utólag hibának bizonyult.

Szerettem volna elöl maradni, éreztem, hogy nagyon erős vagyok, de az utolsó támadásokat már nem bírtam” – fejtette ki az ATT Investments 27 éves magyar bringása, hozzáfűzve, nem elégedett ezzel a nappal.

A magyar válogatott Hrenkó Norbert nem fejezte be az etapot. A viadal vasárnap a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten 150 kilométeres etappal zárul. A szakaszt élőben közvetíti az M4 Sport, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Eredmények: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km:

1. Yannis Voisard (svájci, Tudor) 5:04:14 óra
2. Thibau Nys (belga, Trek-Segafredo) 10 másodperc hátrány
3. Sylvain Moniquet (belga, Lotto Dstny) azonos idővel
4. Marc Hirschi (svájci, UAE) a. i.
5. Ben Tulett (brit, Ineos Grenadiers) a. i.
…25. DINA MÁRTON (ATT Investments) 48 mp h.

Az összetett élcsoportja:

1. Hirschi 17:19:28 óra
2. Tulett 10 másodperc hátrány
3. Voisard 13 mp h.
…17. DINA 1:11 perc hátrány

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!