Így készül Szollár Zsolt kétszeres IRONMAN a következő szezonra

Egy bizonyos szinten már nem az választja el az első és második helyezettet, hogy mennyit edz, hanem hogy milyen gyorsan regenerálódik – árulta el Zsolt ezt az oly kézenfekvőnek tűnő, ám általában elhanyagolt titkot.

A kétszeres IRONMAN, aki a legtöbb időt javító atléta volt egy olyan távon, amely 3,6 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42 km futásból áll. Erről és még sok mindenről beszélgettünk Szollár Zsolttal, aki többek között Zalakaroson edz, pihen, és mindeközben természetimádóként élvezi az életet.

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

A legtöbb ember számára az Ironman táv elérhetetlennek és teljesíthetetlennek tűnik. Vannak azonban olyan sportolók, akik mindig egyre magasabbra teszik a lécet…

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

Szollár Zsolt neve kerékpáros berkekben nem ismeretlen.

Lépcső vagy erdő, épített akadályok vagy országút, két keréken bármi és bármikor lenyűgözi őt, sosem elég az újabb kihívásokból, és szenvedélyes maximalizmusa egyre gyarapodó nívós versenyeredményeiben is tükröződik. BMX kerékpáros olimpiai válogatott kerettagként az Osztrák-Magyar bajnoki, illetve Magyar bajnoki cím megszerzése után számos Európa- és Világkupa futamon vett részt.

Zsolt életeleme az edzés és a mozgás: CrossFit és Ironman – felkészülés és a fizikai teljesítőképesség határainak a feszegetése. Mindeközben nem csupán legyűrt kilométerekre, az újra és újra legyűrni vágyott szintidőkre és a tudatos táplálkozásra figyel, de az ízületei egészségére is.

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

Zalakaroson a gyógyfürdő nyújtotta kezeléseket és a bringásparadicsomot a hideg, szeles, barátságtalanabb időben is élvezik azok, akik tudatosan edzenek. Meglestük hát, hogy mit csinál egy igazi IRONMAN egy átlagos novemberi délutánon, kihasználva az eszméletlenül szép tájat, és persze a zalakarosi gyógyfürdő gyógyászati részlegét.

A zalakarosi gyógyvíz igazoltan hasznosnak bizonyult – többek között – ízületi és támasztószöveti problémák, porckopásos tünetek, valamint baleseti és mozgásszervi sérülések rehabilitációjában is. Csontok, inak, izmok, ízületek akár kúraszerűen is ázhatnak itt, míg a kellemesen meleg termálvíz minden gyógyulást mobilizáló jótékony összetevője ki nem fejti hatását. A kénes, jódos-brómos gyógyvíz nem csupán nagyszerű stresszoldó és izomlazító, de kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra, gyulladások csökkentésére, keringésjavító és egyes összetevői valósággal beépülnek a csontokba és porcokba.

A gyógyászati részlegen aztán célzott gyógytornával is kezelésbe vették a sportoló acélos, maratoni távokhoz szokott ízületeit. A fizikoterápia nem csupán meglévő panaszok enyhítésében segít, hanem az alkati és életkorbeli sajátosságokat a sportspecifikus túlterhelésekkel kombinálva a későbbi sérüléseket is megelőzheti.

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

Professzionális kezekben volt, hiszen Zsanett, a fürdő gyógytornásza a gyakorlatok közben elmagyarázta és megmutatta, hogyan tehetjük mindezt.

Ha ugyanis egyes ízületek és izomcsoportok, ínak és szövetek helytelen vagy túlterhelésnek vannak kitéve, az a szakavatott kezekben a mobilizációs gyakorlatok során nem marad rejtve. Az inak rövidülése, az ízületek részleges funkcionális korlátozottsága mind korrigálható, hogy ne csak a hétköznapokból, de a sportból is sérülésmentesen ki lehessen hozni a maximumot.

A fizioterápiás tanácsadás azonban nem csak a profi sportolóknak hasznos, hiszen stresszes, túlhajszolt életmódunk sok ülőmunkával, és kevés mozgással szintén nyomokat hagy az ízületeinkben. A tartósan rossz tartás és a berozsdásodó térdek ideig-óráig nem jeleznek, de az elfeküdt vállak, recsegő nyakak és a mozgást kísérő kisebb-nagyobb fájdalmak aztán mind jobban megterhelik az egész szervezetet.

Zsolt edzőként és triatlonosként nem engedheti meg magának, hogy egy rossz mozdulat vagy egy ki nem pihent, le nem nyújtott izomcsoport hátráltassa a felkészülési szezont. Megtudtuk tőle, hogy heti 15 órát edz, amit munka mellett időben nem, csak intenzitásban tud fokozni.

Egy bizonyos szinten már nem az választja el az első és második helyezettet, hogy mennyit edz, hanem hogy milyen gyorsan regenerálódik” – árulta el ezt az oly kézenfekvőnek tűnő, ám általában elhanyagolt titkot az a kétszeres IRONMAN teljesítő, aki a legtöbb időt javító atléta volt egy olyan távon, amely 3,6 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42 km futásból áll.

„Az ilyen szintű izom és ízületi igénybevételt kiegészítő kezelések, foglalkozások mellőzésével nagyon nehezen lehet kihúzni sérülés nélkül, ezért akár amatőr, akár versenysportolóról van szó, fontosnak tartom a speciális masszázst, illetve gyógytorna foglalkozásokat.” – meséli Zsolt, aki vagy edzést tart, vagy felkészül, vagy épp IronMan távokat, féltávokat és olimpiai távokat teljesít kimagasló országos eredményekkel. Heti egy alkalommal gyógytornára és masszázsra jár. Ha valaki, ő tudja, mi tesz jót az igénybevett ízületeknek és fáradt izomzatnak, hogy mindig a legjobbat hozhassa ki magából.

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

A szakszerű, rendszeres nyújtás otthon is rendkívül fontos, ám bizonyos feladatok esetén hozzáértő felügyeletre és fizikai segítségnyújtásra is szükség lehet.

A különböző masszázsok, akár hagyományos manuális technikával, akár vízsugárral, kiválóan oldják az izmok kötöttségét és serkentik a vér- és nyirokkeringést.

Zsolt szívesen lazul el a napi munka és edzés után egy szénsavfürdőben is, amivel abszolút összeköthető a kellemes és a hasznos. Az apró kis szénsavbuborékok mintha egy csapásra magukba szippantanák az összes stresszt, a fáradtságot pedig felváltja egy kellemes bőrpír, míg az apró hajszálerek kitágulnak, kitakarítva a salakanyagokat a szövetekből. Persze egy hangulatos szaunázás is csodákra képes egy átedzett nap után.

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

Akár háziorvos küldi az embert gyógykezelésekre, akár egy jól megérdemelt wellness pihenésre érkezik Zalakarosra, akár fitt és fiatal, akár jobban ropognak már az ízületei, akár eleget sportol, akár sokat görnyed a gép előtt, akár hobbiból indul biciklivel felfedezni a Kis-Balaton festői környékét, akár indul majd egy kerékpárversenyen – nem kell irigyelnie minket, hogy elkísérhettük Zsoltot egy ilyen klassz délutánon, hiszen mindent maga is átélhet: a tájat, a bringázás örömét és a gyógyfürdő kényeztetését.

Fotó: Noé Veronika | Bringazas.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!