Kerékpárral Markazra, ahol a Mátra és az Alföld összeér

A Markazi-tó egy igazi gyöngyszem a Mátra déli lábánál, Gyöngyöstől alig 15 kilométerre terül el.

Nem is lehetne szebben megfogalmazni Markaz magával ragadó különlegességét. Valóban a tó a település egyik legfontosabb vonzereje.

Ahol a Mátra és az Alföld összeér,
Ahol egy nagy tóba fut sok hegyi ér,
Ott van az én falum, neve Markaz… (Nagy István)

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A 14. századi Markaz falu háromszög alakban földsáncokkal volt körülvéve, melynek szárain egy patak medre és vizes árkok haladtak. 1962-ben létesített a helyi termelőszövetkezet egy halastavat a megmagasított sáncok által közrefogott területen. 1968-ban a Mátrai Erőmű mellette fekvő tavát is feltöltötték, a két tó pedig összeolvadt.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A tó felülete 154 ha, 8,7 millió köbméter vizet tárol, legnagyobb mélysége pedig 14–15 méter. Mátrai Erőmű Rt. víztározója elsősorban ipari célokat szolgál. Az idelátogató vendégeknek szálláshelyet, számos szép látnivalót és szabadidős programokat nyújt. A tó vízi sportolásra, horgászatra alkalmas, télen, ha befagy, kiváló korcsolyapálya.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A vadászat iránt érdeklődőket gazdag vadállomány várja a markazi erdőkben. A túrázók a faluközpontból induló jelzett turistautakon érhetik el az országos kéktúra útvonalát, mely a Kékestetőn át vezet. A falu közepén meleg vizű forrás fakad, mely télen sem fagy be. Ezt zsilippel elrekesztve kicsiny tóvá szélesedik.

Boldogasszony (Kisasszony) kápolna, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Kevesebb mint 10 kilométert tekertünk, máris Kisnánára értünk. Kisnána, mint a Mátra környéki települések többsége, az Aba nemzetség tulajdonát képezte. Két évvel Buda eleste után 1543-ban a törökök Kisnánát is lerombolták.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Mivel a vár hadászati jelentősége megszűnt, elindult a pusztulása és csak az 1960-as években állították helyre. Kisnána várát nem a hegy tetején kell keresni, hanem a település központjában található.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A dimbes-dombos út mentén haladtunk tovább, mert kíváncsiak voltunk a Tarna-völgyében épülő kerékpárútra, amelyről hamarosan beszámolunk.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!