Kerékpáros túra Keszthelyről a badacsonyi borokig

Kerékpáros túránkat Keszthelyről kezdjük, mivel a Balaton fővárosától Badacsonyig intenzív élményekben lehet részünk, összekapcsolva a sportot a gasztronómiával, a látnivalókkal és a kulturális értékekkel is.

Táv: kb 30 km

Nehézség: 5/1

A Balaton minden része megannyi látnivalóval rendelkezik. Rohanunk, sok információt szeretnénk befogadni, de sokszor észre sem vesszük, mennyivel többet kapnánk, ha lassítanánk a tempónkon. Kerékpárral szinte mindent bejárhatunk és ezáltal van időnk értékelni a látottakat.

Keszthelyt déli irányból kezdjük felfedezni, és a jól kiépített kerékpárút egyből a központba visz minket. A mólónál sok turista megfordul, mert kihagyhatatlan a Szigetfürdő, a kikötőből induló hajók és természetesen a Balaton látványa.

Ezután a Helikon parkon keresztül visz az utunk, egészen a Festetics kastélyig. Az 1905-ben létesített parkban a gesztenyefák között megtaláljuk a Helikon-emlékművet is. A városban nagyon jó a kiépített kerékpárút-hálózat, a táblák segítségével tökéletesen tudunk tájékozódni, így könnyedén eljutunk a kastély bejáratához. Ez a pompás épület minden évszakban csalogatja vendégeit:

 A kastély legimpozánsabb terme a könyvtárterem, aminek állománya meghaladja a 90 ezer kötetet. Ezen kívül számos állandó kiállítás csábítja az érdeklődőket, amelyek közül a 2012-ben megnyílt Pálmaház egzotikus növényeivel emeli a kastély főúri és királyi mivoltát.

Vajon mi a közös ezekben: Balatoni Múzeum, Csigaparlament, Cadillac Múzeum?

Csak néhány azon helyek közül, amelyek mind Keszthelyen találhatóak. Egy nap is kevés, hogy ennyi  izgalmas kulturális élményt magunkba szívjunk.

Gyenesdiás felé vesszük az irányt, visszatérve a Balaton partjához. Ezt a szakaszt egy évvel ezelőtt adták át, így akik Hévízről ékeznek, könnyen bekapcsolódhatnak a tókerülő kerékpárútba.

Ahogyan erről egy korábbi cikkben is beszámolt a Csodálatos Balaton oldala: A bicikli út a Sopron utcában, a Bástya utcai csomópontban csatlakozik a már meglévő belvárosi kerékpárúthoz, amely a Balatoni Bringakörutat kapcsolja össze a várossal, és északi irányban halad az áruházig, azt megkerülve a Csapás út déli oldalán megy tovább, ahol a lakóövezet utcái is rácsatlakoznak.

Néhány pedálfordulat és máris Vonyarcvashegyen haladunk a bringáinkkal. A település felett található Szent Mihály dombja, ahová egy rövidke emelkedő megmászásával kerékpárjainkkal is feltekerünk. A néphit úgy tartja, hogy a kápolnát 40 halász építette hálájuk jeléül, akik egy balatoni vihar szerencsésen túléltek.

Balatongyörökről is szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk. Ez a kis település 3 kilátóponttal is rendelkezik. Az egyik a kerékpárútról könnyen elérhető, a Szépkilátó, ahonnan többek között a magasba törő szigligeti vár, a Somló-hegy is látható. Ha a fáradt lábainkat szeretnénk megpihentetni, akkor a domb tövében Kneip taposó segíthet ebben és a Római forrás csillapíthatja szomjunkat. A másik kilátópontot, a Batsányi-kilátót a 448m magas Pap-hegy csúcsát megmászva érjük el. A harmadik pedig a Garga-hegyen található fa szerkezetű Bél Mátyás-kilátó.

Bél Mátyás-kilátó, fotó © CsodalatosBalaton.hu

Balatonederics határában balra kanyarodunk, keresztül haladva a vasúti átjárón. Egy 4 km-es hosszú egyenes szakasz következik a kerékpárúton. Akik továbbra is élvezni szeretnék a panorámát a magasból, akkor 2 kilátópontot is tudunk javasolni. Az egyik Szigligettől 5 km-re északra található Szent György-hegy. További lenyűgöző képek itt érhetők el.

A közel 760 éves szigligeti várra szánjunk időt, de csak 2020. áprilisa utána, mivel addig zárva lesz. Egy sikeres pályázat keretében új fedett tereket alakítanak ki és részlegesen felújítják a várat. Addig is a Csodálatos Balaton képei között szebbnél szebb fotóiban gyönyörködhetünk.

Utunk lassan véget is ér, mert a 71-es főutat keresztező kerékpárút a badacsonyi Római útra tér rá. Ezen az alsórendű úton több borászat, étterem várja a fáradt bringás vendégeit. Badacsony központjából vonatra szállva visszajutunk kiindulópontunkhoz, Keszthelye.

Márton napi libás mulatságokra hív a gazdag Balaton, 17 településen 20 gasztronómiai program közül válogathatunk.

Ősszel is bőven akad program, akik itt szeretnék eltölteni a szabadidejüket. Ezekről bővebben itt olvashatunk.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!