Nyáron minden Balatonra közlekedő vonaton lehet kerékpárokat szállítani

Az idei főszezoni időszakban a MÁV-START forgalomba állítja az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsit, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása.

Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

Az érvénytartamon belül többszöri utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet (420 forint) kivezette a vasúttársaság, de új Balatoni kerékpáros egyúti jegyet vezetett be, amelynek ára 400 forint. A jeggyel bármely balatoni állomásra, illetve állomásról lehet utazni. Hagyományos km-alapú jegyek is válthatók továbbra is.

A balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a túlzott telítettség elkerülése érdekében kerékpárhelyjeggyel szabályozzák, melyet a kerékpárjegy mellé kötelező megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Kerékpárszállító kocsi a nyári menetrendről tartott sajtótájékoztatón a Kelenföldi pályaudvaron 2022. június 16-án. MTI/Máthé Zoltán

A kerékpárhelyjegy ára vonatonként változó lesz a kerékpáros kapacitástól függően:

  • Azokon a vonatokon, melyekben a kerékpáros férőhelyek száma magas, a kerékpárhelyjegy díjmentes.
  • Azokon a vonatokon, melyeken a kerékpárszállítás korlátozott, a kerékpárhelyjegy ára a kerékpárjegy mellé további 0 és 350 forint közötti.

Az alábbi vonatokkal érhető el a legkedvezőbb áron a Balaton, ingyenes kerékpárhelyjeggyel:

  • A déli parton a Tópart InterCity járatok
  • Az északi parton a Vízipók InterRégió vonatok

Csúcsidőben a megnövekedő kerékpáros forgalomra való tekintettel a vonatokon a kerékpárhelyek már órákkal korábban megtelhetnek, ezért javasolja vasúttársaság a jegyek megvásárlását az online felületein (Elvira, MÁV app) akár már az utazást megelőző napokban. Amennyiben egy vonatra a kerékpárhelyek elfogytak, úgy a vonatra kerékpárral felszállni nem szabad, mivel a hely nélküli kerékpárral a vonat folyosóján való átjárást akadályozzák, és az érvényes kerékpárhellyel rendelkező kerékpáros utasok elől veszik el a helyet. – olvasható a MÁV közleményében, amelyet szerkesztőségünknek küldtek.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!