Kerékpáros fejlesztések a Déli Körvasút környezetben

November 30-ig lehet kitölteni a Déli Körvasút környezetének fejlesztésével kapcsolatos kérdőívet.

A fejlesztésnek köszönhetően a Budaörsi úttól a Kopaszi-gátig tartó kerékpáros-gyalogos zöldfolyosó jöhet létre. A Déli Körvasút fejlesztésének köszönhetően a főváros déli részén a vonatok a jelenleginél háromszor sűrűbben és több irányból érkezhessenek és haladhassanak tovább. A fejlesztésért felelős Budapest Fejlesztési Központ célja továbbá, hogy a Déli Körvasút kibővítése komplex városi fejlesztésként valósuljon meg. A vasúti közlekedés fejlesztése mellett annak környezete is teljesen megújul, a Budaörsi úttól a Kopaszi-gátig tartó rendezett, jó minőségű, fásított, parkosított környezetben haladó kerékpáros-gyalogos zöldfolyosó jön létre.

A fejlesztésnek köszönhetően egy új, a Hamzsabégi úttól a Rákóczi hídig tartó összefüggő kerékpáros főútvonal is létrejöhet, amely csatlakozik a budai felső rakparton futó kerékpárúthoz. A vasút átépítése során, a keresztirányú kapcsolatok javítása érdekében több helyen új áttöréseket hoznak létre, ahol gyalog és kerékpárral is át lehet majd kelni a vasút alatt a lakóterületek között.

Az Infoparknál készülő Nádorkert megállónál szintén a vasút alatt lehet majd átkelni és a megállóban kerékpáros tárolókat is kialakítanak majd. A Duna mellett egy másik fontos kerékpáros út is halad: ezt a budai fonódó villamossal együtt vezetik majd át a mainál tágasabb megoldással a vasút alatt, és innen lehet majd tovább haladni biciklivel délre. A Rákóczi híd lehajtója alatti átvezetéssel a vasút mentén új kerékpáros-útvonalon a egyenesen a Fehérvári út és a Bartók Béla út felé folytathassák útjukat és ne csak a jelenlegi nyomvonalon visszakanyarodva, a rakparti kerékpárutat érhessék el.

A www.delikorvasut.hu honlapon az érintett terület szakaszokra, csomópontokra osztva ismerhető meg. A kitöltők egyenként értékelhetik ezeket, minden egyes területnél részletesen elmondhatják, az adott helyen szóba jöhető fejlesztések, funkciók közül melyiket mennyire támogatják vagy ellenzik. A kitöltésre november 30-ig van lehetőség, és körülbelül húsz percet érdemes rászánni. A közösségi tervezés második körében már a konkrét környezeti tervezési döntésekben mondhatnak majd véleményt a kérdőívet kitöltők, olvasható a Magyar Építők oldalán.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!