Egymilliárd forintba kerül a debreceni velodrom tervezése

A budapesti székhelyű Gall és Társai Építésziroda Kft. tervezheti a debreceni velodromot, nettó 712 millió forintért. 2018-ban ugyanez a cég nyerte az eredetileg Budapestre szánt velodrom tervezési feladatainak ellátását, nettó 959 millió forintért.

Magyarország nem rendelkezik a nemzetközi sportszövetségi előírásoknak megfelelő fedett kerékpáros versenypályával. A nagy hagyományokkal bíró sportág fejlesztése érdekében a kormány 2020-ban egy kelet-magyarországi velodrom és velopark építéséről határozott. Az új debreceni kerékpáros központot a hazai kerékpáros szövetség különbözői szakágai fogják közösen használni, kerékpáros események és rendezvények helyszíne lesz, hiánypótló új központja a hazai utánpótlás nevelésnek.

A budapesti velodrom szerződött tervezői díjából kizárólag a teljesítés arányában történt kifizetés, nagyjából a szerződéses összeg egyharmada (320 millió forint). Az ott elkészült tervfázisok alkalmasak arra, hogy kisebb átalakítással a debreceni velodromra is alkalmazhatóak legyenek.

A debreceni velodrom tervezői közbeszerzésének nyertese az ajánlatában szereplő összegért átalakítja a terveket a debreceni helyszínre, emellett egy új létesítményt, egy 10 ezer nm-es BMX-pályát is megtervez.

A helyszínváltozás és a tervek átalakítása ellenére a budapesti velodromra még 2017-ben biztosított összes forrás nagysága nem nőtt azzal, hogy a nyertes ajánlattevő a debreceni helyszínre adaptálja a budapesti terveket és így összességében a díja minimálisan, néhány százalékkal változik – olvasható a közbeszerzési értesítőben.

A budapesti velodrom korábbi terve. Építész: Anthony Gall – látványterv: ZOA Studio – epiteszforum.hu

A nyílt, gyorsított tender eredményét az ajánlatkérő BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben 2021. június 6-án.

A gyorsított eljárás indoka az, hogy a velodrom tervezéséhez szorosan kapcsolt (egyazon ingatlanon található) velopark fejlesztése jelenleg is folyik, amelynek a határideje 2021. ősze. A tervezésre megállapított 2021. december 31-i véghatáridőt a Nemzetközi Szövetséggel (UCI) egyeztetett versenydátumokra is tekintettel kapta az ajánlatkérő.

A közbeszerzés eredményeként megkötött tervezési szerződés teljesítése keretében nyertes ajánlattevő feladatát képezi a debreceni velodrom (világversenyek megrendezésére, tehát a pálya homologizációjára, tervezetten 2 500 néző befogadására alkalmas, min 16 000 m2 alapterületű fedett pályakerékpáros sportlétesítmény (pl.: építész, tartószerkezet, épületgépészet, épületvillamosság, stb.), melyhez csatlakozik egy min. 10 000 m2 alapterületű BMX pálya, s ennek kiszolgálására alkalmas infrastruktúrafejlesztés (pl.: közmű, út, kommunikáció stb.) és mintegy 8 hektárnyi környezetrendezés (pl.: tájépítészet, stb.), valamint a csatlakozó Velopark fejlesztés kapcsolatrendszere) fejlesztését célzó beruházás generáltervezői feladatainak teljes körű ellátása az alábbiak szerint.

  • tervezési előkészítő feladatok elvégzése,
  • koncepciótervek és a végleges tervezési program elkészítése,
  • engedélyezési tervek elkészítése,
  • további engedélyek kiadásához szükséges tervdokumentáció elkészítése,
  • kiviteli tervek elkészítése,
  • árazatlan tervezői költségvetés összeállítása.

(A tervezett épület geometriai méreteiből ill. funkciójából fakadóan a szükséges alátámasztásmentes áthidalás minimális mértéke 100 m. Az összes kezelt légmennyiség min: 350 000 m3/ó; beépített hűtési teljesítmény min: 1500 kW; beépített fűtési teljesítmény min: 2000 kW.)

A nyertes ajánlattevő részletes feladatmeghatározását a Műszaki leírás tartalmazza. Az 1298/2020 (VI.11) kormányhatározat 8. pontja alapján a tervezési feladatot a közbeszerzési dokumentáció részeként kiadott tervdokumentáció átdolgozásával szükséges végrehajtani.

Címlapkép: A budapesti velodrom terve. Építész: Anthony Gall – látványterv: ZOA Studio – epiteszforum.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!