Valter Attila három napig volt rózsaszín trikós, Egan Bernal átvette a vezetést

Egan Bernal nyerte vasárnap a Giro d’Italia kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, és sikerével átvette Valter Attilától az összetettben élen állónak járó rózsaszín, illetve a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót is.

A Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométeres etapon a Groupama-FDJ magyar bringása 49 másodperc hátránnyal a 25. helyen ért célba, összetettben pedig az ötödik pozícióba esett vissza, 43 másodperccel elmaradva Tour de France-győztes kolumbiai riválisától. A 22 éves Valter Attila három napon át viselte a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát.

A szombati közepes hegyi szakasz után vasárnap már egy igazán nehéz, hegyi, murvás befutós etap várt a mezőnyre. A Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométeres szakaszon két második és egy-egy harmadik és első kategóriás hegyet kellett lekűzdeni a versenyzőknek – összesen kb. 3500 méter szintkülönbséggel.

Valter Attila csapata a Groupama-FDJ kontrollálta az iramot a szakasz elején, az Ineos 30 kilométerrel a vége előtt, a nap második második kategóriás emelkedőjén vette át az irányítást. A szökevénycsoport előnye is lecsökkent, és egyre többen leszakadtak a pelotonról.

25 kilométerrel a vége előtt elkezdett esni az eső, de ez csak átmenetinek bizonyult, az igazán nagy vihar ezúttal elkerülte a versenyt. Az első kategóriás hegy lábánál a Movistar diktálta a tempót a főmezőnyben, a rózsaszín trikóban tekerő 22 éves Valter Attila versenyző a főmezőny hátsó felében helyezkedett, három segítővel.

A Campo Felicén az Ineos átvette a vezetést, Valter Attila a csoport végén volt, de tartotta az óriási tempót. A 22 éves magyar egy hosszabb alagút után, az 1600 méter hosszú murvás szakasz elején az esélyesekkel tekert még, nagyjából másfél kilométerrel a vége előtt szakadt meg előtte a sor.

Egan Bernal, fotó: Giro d’Italia

500 méterrel a cél előtt Egan Bernal brutális sprintet nyitott, mindenkit ott hagyott a kolumbiai. A 2019-es Tour de France-győztes versenyző a Giulio Ciccone, Alekszandr Vlaszov páros előtt hét másodperc előnnyel elsőként ért célba.

Valter Attila 49 másodperc hátránnyal a 25. helyen ért célba így a fehér és a rózsaszín trikót is átvette Egan Bernal.

A Groupama-FDJ magyarja összetettben az ötödik helyről várhatja a hétfői, L’Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres sík, de több murvás résszel tarkított szakaszt.

9. SZAKASZ, CASTEL DI SANGRO–CAMPO FELICE, 158 KM, HEGYI BEFUTÓ

  1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 4:08:23 óra
  2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 7 másodperc hátrány
  3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) azonos idővel
  4. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) 10 mp h.
  5. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) a. i.

    25. Valter Attila (Groupama-FDJ) 49 mp h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA

  1. Bernal 35:19:22 óra
  2. Evenepoel 15 mp h.
  3. Vlaszov 21 mp h.
  4. Ciccone 36 mp h.
  5. Valter Attila 43 mp h.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!