1,5 méter a biztonságos előzési távolság: kampány indul a kerékpárosokért

A kerékpáros közlekedés – bringázás, sportolás, aktív kikapcsolódás egyre nagyobb teret nyer hazánkban, így egyre több kerékpárossal lehet találkozni közútjainkon lakott területen belül és kívül egyaránt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Tour de Hongrie szervezőbizottsága, mint a kerékpárosok biztonsága iránt elkötelezett szervezetek közös kampányba kezdtek a kerékpárosok védelme érdekében.

A kampány célja a járművezetők figyelmének felhívása a biztonságos, 1,5 méteres előzési oldaltávolság betartására.

Ennek érdekében a szervezetek közlekedésbiztonsági figyelemfelhívó táblákat helyeznek ki országszerte olyan útszakaszok mentén, ahol sokan kerékpároznak. Az első táblát közösen helyezték ki a Dobogókőre vezető országút mentén, a Két-bükkfa-nyereg elágazásnál, melyet országszerte újabbak követnek majd a kedvelt kerékpáros útvonalak mentén.

fotó © BRINGAZAS.HU

Az ünnepélyes eseményen részt vett Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-tól kezdődően nemcsak az országos közúthálózat, hanem a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpáros törzshálózat lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítményeinek üzemeltetését és karbantartását is ellátja. Mostanra már több mint 1000 kilométer kerékpárút üzemeltetése tartozik a társasághoz, ezzel együtt a kerékpáros társadalom mellett is még inkább elkötelezettek, ezért is tartják fontosnak, hogy nagy számban kikerülhessenek ezek a közlekedésbiztonsági táblák szerte az országban. A Tour de Hongrie csapata által legyártatott tábláknak a Magyar Közút megkeresi a legalkalmasabb helyszíneket és segít azok megfelelő kihelyezésében is, ezzel is hozzájárulva a biztonságos kerékpáros feltételek megteremtéséhez.

fotó © BRINGAZAS.HU

Az autósok és a kerékpárosok biztonságos közlekedésének fontosságára sajnos két baleset is felhívta a figyelmet a napokban, a néhány napja a világ legjobbjai között értékes eredményt elérő Fetter Erik, és a tavaly ugyancsak Tour de Hongrie résztvevő Szatmáry András is edzés közben szenvedett közúti balesetet, mindketten kórházba kerültek.

fotó © BRINGAZAS.HU

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiemelten kezeli a közlekedésbiztonság kérdését, melyhez nemcsak üzemeltetési, fenntartási és felújítási tevékenyégükkel kívánnak hozzájárulni, hanem a mostanihoz is hasonló megmozdulásokban való aktív részvétellel. Korábban a társaság már együttműködött az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal az „Adj utat a segítségnek” elnevezésű kampányukban és saját „Biztonságunk az Ön kezében van” kampánya is arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy figyeljünk egymásra az utakon, hiszen biztonságunk egymás kezében van.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!