A kerékpározás az egyik legalkalmasabb mozgás szervezetünk karbantartására

A koronavírus miatt sokan otthoni munkavégzésre kényszerülnek, így elmaradnak a buszhoz való szapora léptek vagy a frissítő reggeli bringázás a munkahelyre. A kevés mozgás befolyásolja szervezetünk megfelelő működését.

Sokszor halljuk a média különböző felületein, hogy az egészségünk érdekében, mennyire fontos a rendszeres testmozgás, a mozgáshiány pedig veszélyes betegségek jelentős kockázati tényezője. Megfigyelték a kutatók, hogy bizonyos tünetek, betegségek gyakran együtt jelennek meg, ez az úgynevezett négy “e”: az elhízás, az emelkedett vércukor, emelkedett vérnyomás és az emelkedett vérzsír szint. A vizsgált személyek életkora 18-70 között volt, valamennyien ülő munkát végeztek és keveset mozogtak. A koronavírus miatt sokan otthonról végzik a munkájukat, kiesik a munkába járás ideje, így a minimális mozgás is eltűnik a napi rutinból, levegőn töltött idő is lecsökken.

Az adatok elemzése után arra jöttek rá a tudósok, hogy önmagában a futás és a kerékpározás a legalkalmasabb a szív-és érrendszer állapotának karbantartására és javítására.

A metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia szindróma) kezelésének a megtervezett mozgás fontos része. Lori A. Bateman és munkatársai az American Journal of Cardiology egyik számában közölték erre vonatkozó vizsgálatuk eredményeit. Akik a súlyemeléses programban vettek részt, azoknak izomereje fokozódott, de az anyagcsere tünetcsoport jellemzői nem javultak.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A kerékpározás az egész testet átmozgatja, feltölt lendülettel, hogy a hétköznapok mókuskerekét elviseljük. Edzés után szüksége van szervezetünknek a regenerálódásra, hiszen pihenéssel teljesítőképességünk visszaáll a normál szintre. Sajnos egyre több balesetről hallunk a médiában, de akár a közvetlen környezetünkben is előfordulhatnak sérülések: zúzódások, rándulások, ficamok, szakadások. Nem elég egy borogatás, speciális kezelésekkel meggyorsul a gyógyulás folyamat és hatékonyabb a felépülés. A szauna pedig hozzájárul az állóképesség és az általános teljesítmény növekedéshez.

Legyen tudatos a téli, alapozó időszakunk, hogy a tavaszi napsütés első sugaraiban élményként éljük meg a bringázást.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!