A világ 25 legjobb úticélja között a Hortobágyi Nemzeti Park

2020-ban a Kéktúra szerepelt a világ legizgalmasabb utazási helyszíneinek listáján, most a Hortobágy 1700 négyzetkilométerét érte a kitüntetés.

A National Geographic Travel szerkesztői öt kategóriába sorolva – kaland, kultúra és történelem, természet, család, fenntarthatóság – nevezték meg a világ 25 legjobb úticélját, többek között a Hortobágyot is. A Hortobágy olyan bakancslistás helyek között szerepel, mint az alaszkai Katmai Nemzeti Park, a karibi kalandturizmus Dominikában, vagy a floridai űrpart.

A Hortobágy 1700 négyzetkilométeres területén máig él a pásztorkodás és a csikósok hagyománya, miközben csodákat kínál a háborítatlan természet, a gazdag állatvilág, a páratlan túrázási lehetőségek, a puszta végeláthatatlansága – így írtak a Világörökség listáján szereplő Hortobágy szépségéről a National Geographic ajánlójában.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Hortobágy egy olyan, megművelt kultúrtáj, mely az ember és a természet harmonikus együttműködésének kiemelkedő példája.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája.

1967. decemberében a Pro Natura akció keretében 22 világhírű tudós memorandumban kérte a magyar kormányt, hogy a Hortobágy egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit nemzeti park formájában őrizze meg.

Ennek eredményeként 40 évvel ezelőtt létrejött Magyarország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park, melynek területe napjainkra már elérte a 82 ezer hektárt.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!