Átadták Nyírbogát és a máriapócsi kegyhely közötti kerékpárutat

A nyírségi településeket összekötő kerékpárút segíti a biciklivel érkezőket, hogy a nemzeti kegyhelyhez biztonságosabban eljussanak.

Szombaton délelőtt ünnepélyesen átadták a Nyírbogát-Kisléta-Máriapócs között megépült külterületi kerékpárutat, amelyet azonnal birtokba vettek a biciklisek, tudtuk meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál oldalán.

Fotó Palicz István

A kislétai településtáblánál tartott szalagátvágás előtt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke mondtak köszöntőt, majd a történelmi egyházak képviselői, köztük Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, megáldották a kétsávos bicikliutat, és balesetmentes közlekedést kívántak.

Fotó Palicz István

512 millió forint ráfordítással valósult meg a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. A 471-es főútvonal mellett kiépült Debrecen-Szatmárnémeti kerékpárút hálózat és a máriapócsi nemzeti kegyhely közötti útvonalat.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Máriapócs a legfontosabb magyarországi zarándokhelyek egyike.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A hagyomány szerint 1696-ban az itt található Mária-kép könnyezni kezdett, innen ered nemzetközi kultusza. A 18. században barokk stílusban épült görög katolikus rendház az egyetlen magyarországi bazilita monostor. Máriapócsot 1991-ben II. János Pál pápa is felkereste.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A 17. századi fatemplomhoz hasonlót építettek 2011-ben..

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

1696. november 4-én, Pócs falu kicsi fatemplomában, az imádkozó hívek arra lettek figyelmesek, hogy az Istenszülő-ikon mindkét szeméből bőségesen folynak a könnyek. A következő napokban pedig tömegek érkeztek a templomba, köztük császári tisztek, tisztviselők és más felekezetű hívek is. A könnyezés két hétig szünet nélkül tartott. Több csodálatos gyógyulást köszönhetnek az ide zarándokolt hívek.

Évente 500-600 ezer zarándok és sok turista keresi fel a könnyező Szűzanya képéről méltán európai hírűvé vált kegyhelyet. Még több érdekesség a Csodálatos Magyarország oldalán olvasható, ami ide kattintva elérhető.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!