Bakonyi kerékpáros élménytúra

A Bakony minden kerékpáros számára különleges élményeket, úti célokat rejteget.

Táv: 75 km. (Zirc-Komárom)

Nehézség: 5/2 (nem kíván nagy edzettséget, de navigációs képességre szükség van)

Babai Lalindával összefutottam a napokban, aki beszámolt a hétvégi túrájáról. Lelkes bringásként nem a kilométereket halmozza, sokkal fontosabb számára a látvány, az élmény, amit a tekerés közben éri.

Hogy tetszett a Bakony bringás szemmel?

A Bakony lankáit nyáron tapasztaltam már: bármerre teker a kerékpáros, szép tájakra, meglepő természeti kincsekre bukkan. Az utak minősége változó: a kiválótól, a „jajj a fogam” minőségű kátyúkkal ékeskedő útszakaszon át a teljes spektrum megtapasztalható.

Mivel érkeztél Zircre?

Reggel Kelenföldről indultam IC-vel, ami kellemes meglepetésekkel szolgált: a kerékpárszállító részlegen külön elektromos kiállás a pedeleceknek, és egy pumpa szett a falba építve. Ezt sajnos későn vettem észre, így csak az első kerekemet tudtam 1 barral megkínálni.

Zircről azt szokták mondani, hogy a Bakony fővárosa. Tudtad, hogy közel 800 éves múlttal rendelkezik?

Igen, olvastam már róla. Zircen a vasútállomás szomszédságában található a Ciszterci apátság. A rendezett udvarában van kerékpártároló állomás, ahol biztonságosan leköthetőek a gépek.

Fotó Babai Lalinda

Engem az arborétum érdekelt ezen a túrán. A nagy séta, nyugalom, a felfedezések gyalogosan is jól estek.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

Hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, amely 400 méter tengerszint feletti magasságban lenyűgöző látványt nyújt.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

Merre indultál tovább?

Zircen az apátsághoz közel egy cukrászdában feltöltöttem a tartalékaimat, és a hagyományos Mária úton elindultam Csatkára. Az elmúlt hétvégén tartották a búcsút, azon szerettem volna részt venni.

Fotó Babai Lalinda

A kiírásra, és az útjelzésekre hagyatkoztam. Az erdő előszőr normál útvonalon vezetett, majd jött a Hungarian Divide-ból megszokott fordulat.

Fotó Babai Lalinda

Először csak hatalmas fadarabok állták utamat-  jót nevet, ahogy visszaemlékszik rá- ezek nem lehetnek akadályok, a 9 kilós gravelemet átemelem bárhol. Aztán eltűnt az út. Viszont lett helyette csalán. Reumás nem leszek, az tuti.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

A gps is valamiért megzavarodott, dehát az erdőn nem egyszerű a kerékpáros zarándok útja. A vélt utat egy ponton egy kerítés zárta el.

Fotó Babai Lalinda

Nagy nehezen találtam másikat, ami járhatatlannak tűnt. Egy biztos, a kilátás pazar volt. Aztán a szántóföldön keresztül kikötöttem Csatkán.

Ez nagyon izgalmas túra lehetett, főleg úgy, hogy egyedül tetted meg. Milyennek láttad Csatkát?

Egy másik világban találtam magam a Szent kútnál. Csatka Kisboldogasszony napján a leghíresebb roma búcsújáró hely egész Közép-Európában. A helyszín kb 2 km a faluközponttól, normál út vezet ki.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt sajnos a szentmisék és a hagyományos programok elmaradtak, így lényegesen kevesebben jöttek el erre az eseményre. Így is egy különleges találkozó közepébe tekertem bele. Ez a hely egy Mária jelenés helyszíne, ahol szentvíz folyik a kútból, és gyógyító energiákat tulajdonítanak a helynek. Akár hisz a kerékpáros vándor, akár nem – a vízből érdemes inni, és feltölteni a kulacsokat.

Fotó Babai Lalinda

A képek nagyon jól átadják azt, amit ott átéltél. Hogyan folytatódott tovább az utad?

Mivel vonattal akartam hazamenni, ezért megterveztem az utat Komáromba. Nos, Bakonyoszlop után egy napraforgó táblában találtam magam, ahol minden volt, csak út nem. Kénytelen voltam visszafordulni, és a rossz betonutat választottam Bakonyszombathelyen keresztül Kisbér felé. Kárpótolt a minimális szintemelkedés, és a kellemes táj. Ezután a meglepően jó minőségű 13-as úton repültem be Komáromba. Kis forgalom, jó útminőség, és korrekt táblázás jellemző erre a szakaszra. Ez az utolsó 28 km bringás szemmel kifejezetten ajándék volt.

Sikerült elérned a vonatot?

Persze, sőt még maradt időm arra, hogy Komáromban egy kifejezetten a kerékpáros vándornak kedves török étteremben vacsorázhattam, ahol örömömre bőséges vega ételválaszték is volt. Töltődtem, megpihentem egy tartalmas nap után. Az állomásra kényelmesen, időben érkeztem meg.

Fotó Babai Lalinda

Milyen tanácsokat adnál a Bakonyba látogató bringásoknak?

A Bakony sok meglepetést tartogat a bringás vándornak. Az erdőket alaposan nézzétek meg több tervezővel. Az utak minősége nagyon változatos a gyalázatostól a kiválóig és nincs rá recept, hogy melyiket hol találod. Sok turistaszállás van a környéken, tehát több napos túra esetében is ajánlom a Bakonyt.

Talán az őszben mutatja meg a legszebb arcát a Bakony. Reméljük a vénasszonyok nyara sokáig tartani fog és többen felkeresik bringájukkal.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!