Hungarian Divide, az emberpróbáló kerékpáros teljesítménytúra

A Hungarian Divide kerékpáros teljesítménytúra egy életre szóló kalanddal tette gazdagabbá a résztvevőket.

Ugorjunk vissza pár nappal korábbra, méghozzá augusztus 20-ra. Csütörtök délelőtt 10 órakor összegyűlt közel 100 bátor bringás, akik arra vállalkoztak, hogy a világot maguk mögött hagyva eggyé válnak a természettel. Őrségből indulva tekertek szántóföldön, vízmosásban, hegyre fel és ereszkedtek le az erdő mélyére. A szállásuk a csillagos ég volt. Első hallásra izgalmasnak tűnhet, sőt egy igazi kalandnak, miközben felfedezik Magyarország tájait, de ez annál több. Ezt csak azok értik, akik átélték ennek a túrának minden pillanatát.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Fotó Apjok Róbert / Bikepacking Hungary

Egy nyomkövető segítségével folyamatosan látható volt, merre tartanak a résztvevők. Akadt olyan, aki megmártózott a Balatonban, hogy felfrissülve folytathassa útját. A szabályban benne volt, hogy aki letér a megtervezett útvonalról, akkor ugyanott kell visszatérnie.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Self-support tour-nak nevezték el, vagyis önellátó túrának hirdették meg. Mindent maguk intéztek menet közben: ha éhesek-szomjasak voltak, kerestek kutat, forrást, boltot. Fekhelyüket úgy választották, hogy biztonságos menedék legyen pár óra alvás idejére. Ebből lettek az életre szóló sztorik, mert van olyan résztvevő aki elmondhatja magáról, egy falu ravatalozó asztalán aludt néhány órát vagy a Kékestető játszóterének házikójában.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Ha eltört, elromlott, kénytelenek voltak megjavítani saját maguk, vagy sétálni a legközelebbi településre, hogy segítséget kapjon a szerelésben. Az egyik beérkező találóan így összegezte: Férfiasan fel kell kötni a nadrágot, jó szorosra, mert ezen a túrán nincs lehetőség hisztire, nyafogással nem oldódik meg a probléma. Két választás van: erőt veszel magadon és végigcsinálod, vagy feladod idő előtt.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Valamivel több mint 100 jelentkező vett részt, valaki komoly mountain bike múlttal rendelkezett, de akadt olyan is, aki most ismerkedett a “campout” bringás érzéssel, vagyis sátras túrázás a szabad ég alatt, minden kíséret nélkül. Az egyik bringás hölgy a nyáron úgy készítette fel magát erre a kihívásra, hogy kerékpárral Mariazellbe zarándolkolt, mivel úgy gondolta: néha el kell távolodni a mindennapi élettől. Valóban egy ilyen kerékpáros teljesítménytúra más világba repít, néha magasba, néha viszont mélyen, szinte a földet súrolva. A határaikat feszegették a túrázók, mennyit képesek elviselni, megoldani a kihívásból legyen az 600 km vagy az 1200 kilométeres táv.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Olyan problémák is előjöttek, amit korábban még nem tapasztaltak. Érdekes volt hallgatni a  beérkezők élményeit: 100 kilométeren át nem tudott ülni a bringán a fájdalomtól, de egy gyors regenerálódást követően szinte már szárnyalt a Bükkön át. A másik teljesítő nyaki panaszokkal érkezett, mert nem bírta tartani a fejét, a terepviszonyok megviselték a gerincét. Az egyik legelképesztőbb állapot bringázás közben a hallucináció, ami azért alakult ki többeknél, mert minimális alvást iktattak a pihenőknél. Hatalmas koncentrációt, odafigyelést igényel egy ilyen túra.

Bagoly Levi elsőként teljesítette a kitűzött teljes távot,azaz 1240 km-t 20.000 méter szintemelkedéssel 4 nap 23 óra alatt, összesen nagyjából 8 óra alvással.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Bagoly Levinek nem ez volt az első ilyen bikepacking túrája, ugyanis a hosszútávú kerékpározás szerelmese. Többször vett már részt külföldi megmérettetéseken, mint például a Transcontinental Race vagy az ItalyDivide kihívásokon feszegette határait.

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

A beérkezéskor egy hatalmas csobbanással koronázta meg a teljesítményét a Sátoraljaújhely mellett található Smaragdvölgyben.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Levi elmesélte,hogy a hallucinációk a kialvatlanság miatt, főleg az utolsó szakaszokon egyre sűrűbben jelentkeztek. Nappal a napraforgó táblák között haladt, gyönyörű utakon tűző napsütésben, míg éjszaka a 6-10 fokos hőmérséklettel kellett megbirkózni. A sötétben minimális fényerővel tekert, néha azt se tudta merre jár, csak a navigáció nyújtott segítséget.

Zóka-Újhelyi Zoli megpróbálta utolérni az utolsó zempléni szakaszon, de nem sokkal maradt el, másfél órával Levi után érkezett be.

Az első befutó gratulál a másodikként beérkező Zókának, Fotó Domaniczky Tivadar / Bikepacking Hungary

A siker három részből tevődik össze: fizikai, technikai és mentális állóképességből. Zoli a beérkezése után 1 órával nyilatkozott lapunknak, annyira jól összeszedte a túra feltételéhez szükséges tényezőket, hogy erről külön cikkben részletesen is írni fogunk, ha esetleg valaki kedvet kapnak egy hasonló túrához. Természetesen Bagoly Levi tanácsait is összegezzük ebben.

Addig is, az egyik résztvevő szemszögéből egy rövid videóban láthatjuk az élményeit:

Hungarian Divide 1200

Hungarian Divide🇭🇺 1200Gravel 🚴‍♂️ túra nyugatról keletre⛰. Egy kis ízelítő, hogy milyennek láttam ezt az 5 nap 8 órát. Köszönöm🙏 mindenkinek aki gondolt rám és követte az utam.Köszönöm🙏 a szervezőknek a minőségi eseményt és természetesen a támogatóimnak a támogatást!

Közzétette: NedyBali – 2020. augusztus 26., szerda

A szervezők egyedi mintájú pólóval jutalmazták a teljesítőket: az útvonal és egy szarvas található rajta. Honfoglalás idején egy csodaszarvast űztek, így a bringások is a céljukért tekertek árkon-bokron keresztül, hogy útközben rátaláljanak önmagukra. Az egyikük így fogalmazott: “El kellett indulni, hogy lássam, mi van ott, ahol még nem jártam. Rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb. Miként lehet nehéz tereppel küzdeni, mekkora kincs a víz, a természet ereje mindig nagyobb, mint az emberé. Egy sorsfordító utazás volt.”

Olyan különleges érzésben volt részük a Hungarian Divide túrázóinak, hogy a beérkezésük után többen mondták: már hiányzik a túra, alig várjuk a jövő évet. A szervezők tervezik a folytatást a következőkben és reméljük, minél több hasonló eseményt láthatunk Magyarországon.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!