Felfedező kerékpártúra a váci botanikus kertbe

A 60 kilométeres túra alatt meglátogatta a váci tanösvényeket és az új szentendrei kerékpárutat is felavatta.

Pár hete beszélgettünk Babai Lalinda kerékpáros túrázóval, aki elmesélte élményeit Zirc és Csatka közötti útvonalról. A következő beszámolóban egynapos kirándulását osztotta meg velünk.

Hová vitt a bringád a legutóbbi túrádon?

Már régóta nézegettem a váci ártéri tanösvényről készült képeket. Olvastam róla jót-rosszat. Mivel nincs messze, gondoltam, hogy a két szenvedélyemet összekötöm ismét: egy egynapos kirándulás keretében elugrok megnézni ezt a helyet. Ha ott vagyok, adja magát, hogy a Vácrátóti Botanikus Kertbe is eltekerjek, és megnézzem hazánk egyik legnagyobb növénygyűjteményét.

Fotó Babai Lalinda

Hogy jutottál el Vácra?

Mivel egyre rövidebbek a nappalok, és sötétben nem kívántam tekerni, éltem a tömegközlekedés adta lehetőséggel. A 41-es villamoson hétvégenként ingyen lehet a paripát szállítani. Aki nem kerekezik, nem érti ennek a lényegét, pedig kézen fekvő: rengeteg időt lehet azzal megtakarítani. Nem kell minden lámpánál meg-megállni, több idő marad a felfedezésre. Tehát a Margit hídig villamossal mentem, onnan a kerékpársávon a Nyugati Pályaudvarra kitekertem. Gyakran megy vonat Vác irányába és csak 25 perces menetidővel kell számolni. Tágas kerékpárszállító vonattal utaztam.

Fotó Babai Lalinda

Hogy tetszett Vác? 

Vác eleve megér egy napot a szép belvárosával, kulturális értékeivel, de én most a természeti kincsekre fókuszáltam. A belvárostól kényelmes 1,5 km-es tekerés az EuroVelo 6 kerékpárúton. Ha nem mutatja meg egy helyi horgász a tanösvény bejáratát, keresgélnem kellett volna. Mindenesetre meglett a megosztó hely.

Fotó Babai Lalinda

Valóban nagyon elhanyagolt a hely minden szempontból. Engem pont ez vonzott, mert romantikus és vadregényes. A természetfotósok Mekkája lehet. Főleg akkor, ha szúnyogokat akarunk fotózni. A kerékpárt csak egy darabig lehet betolni a leszakadt deszkákon, de lopástól nem kellett tartanom.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

Sajnos nem volt eszközöm, a időm türelmesen várni az állatokat – de a jelenlétüket hallani lehetett mindenütt. Érdemes ezt az 516 méteres ösvényt végigcsodálnia mindenkinek.

Merre folytattad az utadat?

Innen elindultam Vácrátótra, ami 9 km-re van Váctól. Kis tekerés a nagyobb forgalmú 2-es úton, majd a 2104-es sz. gödöllői útszakasz jól kitáblázva navigál Vácrátótra. A Botanikus kert az út mellett található. A bejáratnál minőségi élelem, víz, wc, és kerékpártároló várja az érkezőket.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

A kert minden évszakban gyönyörű: hatalmas növénygyűjtemény, pihenőhelyek, patakok, vízesések szolgálják a teljes kikapcsolódást.

Fotó Babai Lalinda

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Magyarország legnagyobb arborétuma. A kertet kitűnően karbantartott ösvények, utacskák hálózzák be, és az egzotikus növények bemutatását szolgáló trópusi pálmaház és a kaktuszház.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

Ezután kis terepkerekezés: a piros – jelzésen kertek alatt gyorsan ki lehet jutni a Sződ-Sződliget állomásra. Ha valaki rövid túrát szeretne, akkor itt felszállhat a Nyugati pályaudvarra tartó vonatra. Gyerekekkel ideális megoldás lehet ez a rövid túra, amely így kb. 20 km.

Fotó Babai Lalinda

Gondolom, kihagytad a vonatozást visszafelé, ugyebár sokkal nagyobb távokhoz vagy hozzászokva. Merre indultál Budapestre? 

Az Eurovelo 6-on terveztem visszatekerni Budapestre. Több helyen sajnos össze-vissza vezetett az út. A Megyeri hídhon életemben először tekertem át bringával. Onnan az üdítően jó minőségű szentendrei vonalon gurultam be a Római partra, majd a Margit-hídig. Rám sötétedett,ezért ismét a 41-es villamossal mentem haza. Így összesen 60 km kellemes tekerésre sikerült a Budapest és Vác közötti túrám.

Milyen tanáccsal látnád el azokat, akik szeretnék bejárni ezt az útvonalt?

Vácon a leszakadt hídon körültekintően menjetek, kisgyerekkel nem érdemes oda elindulni és mindenképp túracipő szükséges hozzá.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!