Befejeződött a szlovén-magyar kerékpáros projekt

Komplex kerékpáros utakat és programokat kínál a hosszú távú szlovén-magyar együttműködés, aminek csütörtökön tartották az online zárókonferenciáját.

Vas megye nyugati, Zala megye déli részét, valamint szlovén részről Muraszombat és Ptuj környékét fedi le az IronCurtainCycling interreges projekt. A beruházások során többek között kerékpár kölcsönzési pontokat, pihenőhelyeket, e-bike töltőállomásokat, szabadtéri múzeumot, szálláshelyet, új határátlépőt hoztak létre. Egy ilyen közös munka mindig megteremti a jó ötletek, gyakorlatok átvételét és az újabb együttműködések alapjait, mondta Pácsonyi Imre a zaol.hu oldalának.

Szlovénia, Dobronak, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az aktív turizmus olyan forma, amely esetében a turista valamilyen fizikai aktivitást igénylő szabadidős vagy sporttevékenységet választ. A lehetőségek között leggyakrabban a természetjárást, a kerékpározást, a síelést szoktuk említeni, de többek között ide tartozik a vízi- és lovas turizmus is. Ez nem zárja ki a természeti értékek, kulturális látnivalók, történelmi nevezetességek felkeresését.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az aktív turizmus legfontosabb értéke az egészség megőrzése úgy, hogy más formáknál kevésbé terheli a környezetet, és a kiépülő szolgáltatásokon keresztül hozzájárul a vidéki térségekben a gazdaság bővítéséhez.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az utóbbi években a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több település gazdagodott kerékpárút hálózattal, emellett folyamatban vannak további turisztikai célú beruházások.

A fejlesztések élénkítik a térség gazdaságát, s hozzájárulnak a kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításához. A szlovén-magyar határrégió földrajzi adottságai, a települések közötti kis távolságok jó lehetőséget kínálnak a kerékpáros turizmus számára. Az egykori elzártságból adódóan sok helyen érintetlen természeti környezetben biciklizhetünk. Az utóbbi évek fejlesztései, a kerékpáros úthálózat bővítése, szolgáltatók közötti szorosabb együttműködések jelentősen javítottak a kerékpáros turizmus fejlettségi szintjén.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Pácsonyi Imre végül hozzátette: két jelentős nemzetközi kerékpáros útvonal, az EuroVelo 13 (más néven a Vasfüggöny kerékpáros útvonal) és az EuroVelo 14 (Közép-Európa vizei útvonal) érinti megyénket. A szakemberek remélik, hogy a majdan megépülő, a Zala folyót követő Zalalövő-Balaton nyomvonal számos turistát hoz a térségbe, olvasható Zala megye hírportálján.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!