Felfedező bringázás Beled környékén

Hazánk bővelkedik furcsa nevű településekben, pedig jobban megismerve ezeket, kellemes meglepetés érhet. Ilyen például Győr-Moson-Sopron megyében található város: Beled.

A 86-os főútvonal északi oldalán fekszik, a Kis-Rába átfolyik a településen. Már az 1300 évek közepéről vannak feljegyzések a településről.  17. század elején Cziráky Mózes megszerezte a község nagyobb felét, és megalkotta a Cziráky-birtoktestet. A közeli, híresebb városokat – Fertőd, Sopron, Kőszeg – gyakrabban felkeresik, pedig a rejtett helyeken terem az igazi meglepetés.

Fotó Sinkó Ottó

Kerékpárral is jól megközelíthető Beled. Érdemes meglátogatni a főutcán található Barthodeiszky-kastélyt, amely a 19. század végén épült, Ludwig Schöne német-osztrák építészmérnök tervei alapján. A kastélyt három szintesre építették: alagsor, lakótér.

Fotó Sinkó Ottó

A kastélyhoz csodálatos kert is tartozott, gesztenyefasorral és japánorgonákkal a bejáratig, de voltak itt különleges egzotikus növények és szobrok is. A II. világháború után a kastélyt kifosztották, majd az államosítást követően gépállomást alakítottak ki, a park fáit kivágták. Az 50-es évek közepén a község tulajdonába került a kastély és általános iskolát helyeztek az épületbe.

Fotó Sinkó Ottó

A II. világháború elhunyt hőseinek állított emlékmű Beled ékessége.

Fotó Sinkó Ottó

Fotó Sinkó Ottó

Ha teljes pihenésre vágyunk, akkor  a településtől néhány kilométerre találhatóak a Beledi-tavak. A vizük a szomszédságában folyó Kis-Rábával összekötve folyamatosan frissül.

Fotó Sinkó Ottó

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!